Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2014. november 18., kedd

Hétvégi programokról beszámoló



Szuper volt a szombati előadás sorozat! Prof. Bagdy Emőke, Dr. Domján László, és Rambala Éva előadásában. Emőke a szavak gyógyító erejéről beszélt, arról, hogy mennyire fontos lenne rohanó világunkban az orvosoknak is, amikor fogadják a páciensüket jobban odafigyelni, jobban kérdezni, és többször csöndben maradniuk. Ezáltal jobban kinyílik a páciens, és noha csak 5-8 perc áll rendelkezésre minden egyes páciensre, egy jól feltett kérdéssel, a valódi odafigyeléssel, amikor tényleg csak a betegre koncentrál az orvos és átadja magát a várakozó embernek, és csak rá figyel, valószínű pár perc alatt többet elér nála, többet megtud, és jobban is tud segíteni, mintha ismét csak rohanva receptet írna föl, és egy újabb vizsgálatot. Emőke továbbá beszélt arról is, hogy mennyire máshogy látjuk a világot, a dolgokat, és nem lehetnek bennünk elvárások, hogy a másik is úgy lássa, ahogy mi. „Más a térkép és más a táj.” Az, amit te így látsz, azt a másik egy másik nézőpontból teljesen máshogy érzékelheti és láthatja. Elfogadással, egymás megértésével, még ha az különböző véleményen is alapszik, jobbá tehetjük kapcsolatainkat. (Hát igen, én is mindig erről beszélek.) Igen is engedtessék meg barátodnak, férjednek, feleségednek, családodnak, hogy másképp lássák a világot, mint te, és neked is engedtessék meg, hogy szabadon gondolkodó, saját véleményt és érzéseket nyilvánító egyedi lény lehessél e világban! Rengeteg konfliktus ágyazódik be a kapcsolatainkba, ezáltal tüskék, elzáródások a szívünkben, tudatunkban, sejtjeinkben, melyek nem az örömforrását szolgáltatják, hanem a stresszét. Ezek felgyülemlenek, és már a másikhoz való viszonyunk pengeélen forog, elég egy szó, egy rosszul kiejtett mondat, és kész a feszültség, a stressz, a veszekedés, a kimondott és ki nem mondott szavak vitája. Vagy veszekedünk hevesen, vagy csendben belül mérgezzük magunkat. Ezek aztán a későbbiekben komoly betegségek okozói lehetnek. Szó szerint megbénítjuk magunkat. Leblokkolunk. Ezek a blokkok sejtszinten is létrejönnek, feltorlódnak, idegsejt szinten létrehozzák a betegségeket, azoknak különböző formáit. Nem csak családi kapcsolatainkra érdemes odafigyelni, vagy munkahelyi, baráti kapcsolatokra, de az orvosoknak külön felhívta a figyelmét arra, hogy orvos és páciens között lényeges a jó kommunikáció, és hogy bizony pár perc alatt a lehető legtöbbet elérjünk a páciensnél, törekedjünk a bizalom kiépítésére, az odafigyelésre, a megértésre. Bizony az orvos is belebetegedhet, ha nem kezeli megfelelően a naponta beérkező panaszokat, betegeket. Lényeges az önmagunkra és a másokra figyelés! Nem csak az, amit mondunk, ahogy azt mondjuk! Mert néha nem is azzal bántunk meg másokat, vagy bántanak meg minket, amit kiejtettünk a szánkon, hanem hogy azt milyen hangnemben tettük! Legyen ez az üzenet mára, az odafigyelés, önmagunkra, másokra, az egészségünkért! : )

Dr. Domján László a szavak, a gondolatok erejéről beszélt, gyógyulásokról, fogyásról, melyek mind az agykontroll segítségével valósult meg az embereknél. A legtöbben személyesen számoltak be arról mit hogyan csináltak. Füzetet vezettek, vagy cetlikre írták mire vágynak. Ezeket a gyakorlatokat naponta megcsinálták és hittek is abban, hogy elérik. Daganat elmúlása, látásjavítás, szemnyomás, depresszió, kishitűség, és fogyás (30 kiló mínusz!) amiről beszámoltak az érintettek. 

Rambala Éva pedig az erőszakmentes kommunikációra hívta fel a figyelmet. Zsiráffal és sakállal érzékeltette játékos módon, hogy mindannyiunkban ott lakozik a jó és kevésbé jó oldal, csak az nem mindegy éppen melyik oldalt erősítjük mikor dühösek, irigyek, féltékenyek, frusztráltak, betegek vagyunk. Meglepő módon pedig a végén csokiért lehetett kritizálni a ”tanár nénit”, hát a kritika nem is maradt el…. és a csokik is elfogytak… ejnye-bejnye…. lehetett volna gyümölcs is . : ) Ha már egyszer egészségnél tartunk. : ) 



Mi kiállítók voltunk ezen az orvosi előadáson, bemutattuk a szervatlaszt, az új könyvecskét, a szerv manócskát, amelyben gyermekeknek mutatják be a szervek és a lélek közötti összefüggéseket, tőlem is vittek jó pár receptes könyvet, melyeket dedikáltam is. Köszönöm mindenkinek, aki az asztalunkhoz jött, ajándék nélkül senki sem távozott!

Vasárnap igaz esett az eső, de a Tündérrózsa Waldorf Óvodában igazi napsugárzó arcocskák vártak minket.


Gyermekek tudatos oktatásáról, és étkezéséről volt szó, az anyukákkal nagyon jó beszélgetés alakult ki. Szót ejtettünk arról, hogy miért lenne fontos hogy tisztább ételeket egyen a gyermek, milyen betegségektől lehetne megkímélni vagy megszabadítani, milyen szokások vannak a családokban, iskolákban, mire figyeljünk oda, és hogy milyen tévhitek vannak egy-egy vegetáriánus család étkezésével kapcsolatban, főleg, ahol gyermek is van. Véleményem az, hogy inkább lehet tartani attól, hogy egy gyermek megbetegszik a sok vacak ételtől (ez a kaja), mint attól, hogy egy tudatosan gondolkodó, felelősséget vállaló családban valamilyen hiánybetegséget kapjon. Beszélgettünk arról is, hogy hogyan vonjuk bele játékosan, mókásan az ételkészítésbe, az evésbe. A szülők rettentően hálásak voltak, hogy ott voltunk, és hogy végre ilyen tudatos témákról is esett szó! Azt hiszem ezt jó lenne tovább folytatni, mert erre nagy szükség lenne! Hiszen gyermekeink a mi jövőink! Az előadásomat pedig Dorothy L. Nolte versével zártam, „A gyermek abból tanul, amit lát”, ez mélyen megérintette a hallgatóságot. Utána pedig jöhetett a kóstoló, és a lufizás! A gyermekeknek adtunk zöld Szaffinás lufit, amivel eljátszottak, azt hiszem túlságosan is…. és nagy sikert aratott főleg gyerkőcöknél az almahajóm! 


Waldorf óvoda jelképeként elkészítettem első vegán waldorf salátámat, nagyon ízletes lett!



A csírasaláta is hamar fogyott….


Legközelebb még több szülőt várunk, mert ott a helyed, ha tudatosan gondolkodó anyuka, vagy apuka vagy! : )

Receptek hamarosan a blogon. 


November 30.-án Kozmosz Vegán Étteremben tartok a csírákról előadást, a téli felkészülésről, és többféle csíra ételt is viszek! Tehát nem csak pusztán csírák lesznek kitéve, hanem abból készült finomságok! Részletek itt. Már csak 4 napod van, hogy jelentkezz, ha érdekel! Előre bejelentkezés: november 21.-ig!

November 24.-én pedig figyeld a blogot, Facebook oldalunkat! Meglepetés ajándékkal készülünk!

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!