Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2016. szeptember 3., szombat

Hogyan készüljünk fel az iskolakezdésre?


Hamarosan becsengetnek, a tanszerek, tankönyvek, táskák már meg vannak, ám hogyan készüljünk fel a mindennapi étkezést illetőleg?
Van, aki zsebpénzt ad, ezzel le is tudja a napi elemózsiát, a baj ezzel az, hogy a legtöbbször csokira, cigire, üdítőre megy el.
Van, aki gondosan becsomagolja reggel a szendvicseket, aztán vagy megeszi a gyerek, vagy kidobja. Mert sajnos ez is gyakran előfordul.
Aztán ott van a régi jól bevált menza. Ahol csak bízhatunk abban, hogy gyermekeinknek valóban tápláló ételt adnak. Aki dolgozott konyhán, az tudja, mit mivel lehet meg- illetve kispórolni, de egy fokkal jobb, mint a hamburger, kóla, chips. Ami viszont pozitív az ilyen menzában, hogy egyre jobban odafigyelnek különböző problémákra. Pl: vegetáriánus, liszt érzékeny, cukorbeteg, stb… Nem is értem miért csak a gyerekmenzákon tapasztalunk ilyet.
Az éttermek nagyon felkészületlenek, főleg ha nyers vegán konyháról van szó.
Visszatérve a gyermekek étkezésére, nagyon kevés anyuka, vagy apuka mondhatja azt, hogy ő ebéddel várja haza csemetéjét. Ezért egy egészséges életmódot valló családban problémát jelenthet az étkezés megoldása.

Mit adjunk a gyermeknek, hogy az valóban vitaminnal, ásvánnyal töltse fel, kitartson 7-8 órán keresztül, finom is legyen, és ne érezze a gyerek magát kiszorult helyzetben?


A frissen préselt vagy turmixolt gyümölcslevek, vagy zöldlevek kitűnően elrakhatóak fél vagy 1 literes kulacsokban. Most van a szőlő szezon, kitűnő energiát adó, édes gyümölcslé! Ezek mellé rakhatunk dobozokba különböző gyümölcsöket, melyek nem lédúsak, nem nyomodnak össze, a legjobb az alma, későbbiekben a banán, narancs.
Nassolni valóként tehetünk egy kis üvegbe beáztatott és kiszárított (enzimgátlók miatt, így könnyebb megemészteni) magokat. Rakhatunk egy félét vagy keverhetjük is. Mandula, dió, - dió kifejezetten jó hatással van az agyra -, napraforgómag tökmag.
A sózott, pirított féléket inkább kerüljük.
Édes kekszek helyett válasszunk naturálisabbat: Pl: korpovit keksz. Vagy puffasztott búza, rizstallérok. De az aszalványok, mazsola, szintén jó szolgálatot tehetnek, és jobb, mint egy szelet csoki!


Nyers, élő kenyereket mi is készíthetünk, de ha még ragaszkodik a gyermek a tipikus szendvicsekhez, akkor törekedjünk arra, hogy teljes kiőrlésű – ami valóban az, tehát tömör, sötétbarna és nem puha, színtelen – kenyeret válasszunk. Ezt megkenhetjük nyers körözöttel, olívaolajjal, tehetünk bele csírákat, pl: lucerna, káposzta, retek, napraforgó csírákat, és zöldségeket.
Hús, sajt helyettesítésére bio kolbászt, tofut, bio parizert és pástétomokat.
De mi magunk is készíthetünk nyers, zöldség fasírozottakat és krémeket.
A legjobb, ha mindig változatos ételt adunk. 


Egyik nap salátát, másik nap zöldség fasírozottat, nyers csíra „főzelék” féléket (bab „főzelék”, lencse „főzelék”), és így tovább…
A legjobb, ha törekszünk arra, hogy mi készítsük el saját kezüleg csemetéink ételeit, így biztosan tudjuk mit eszik a gyerek.
Az élő ételekből nem lehet annyit enni, mint a főttekből, mert ezek valóban táplálnak. Ezért nem kell attól félni, hogy összeesik a gyerek, sőt jól táplált lesz, és jobban tud figyelni is az órán!

Amire figyelmes lettem, az, hogy a legtöbb helyen energiaitalokra szoktatják a gyerekeket. Ez növeli hiperaktivitásukat, a legtöbb ilyen termék tele van koffeinnel, ami a szívnek árt, és cukorral, ami egyéb betegségeket, hiperaktivitást, és függőségeket vált ki.
Még felnőtteknek sem ajánlanám az energiaitalokat, nem hogy gyermekeknek.
Ezek helyettesítésére, vagy leszoktatására a gyógynövényteákat ajánlanám, nagyon jól frissít a menta, citromfű, C-vitaminnal lát el a csipkebogyó, hasi görcsökre a kamilla, túlzott hiperaktivitás esetén a levendula jó, hogy csak párat említsek. Koncentrációban a ginzeng tud segíteni, energiában, ébrenlétben pedig a zöld tea a leghatásosabb. Kávé helyett is tökéletes, a hatása pedig van olyan erős, de nem tartalmaz koffeint, sem cukrot és nem okoz függőséget.


Felejtsük el az agyon cukrozott üdítőket, a light termékeket, az instant italokat!
Vegyünk ásványvizet, de lehetőleg töltsük át a kulacsunkba, ne a palackból igyunk, mert az különböző fertőzéseket okozhat.

Felejtsük el a suli előtt és után a boltokat, mert egyrészt a zsebpénzt viszi, másrészt totál fölösleges vacak ”kaját” veszünk rajta és nem tápláló ételt!

Legyünk tudatosabbak!
Készítsük fel szervezetünket az őszi iskolakezdésre, induljunk fitten, aktívan az évnek!
És tegyünk meg mindent egészségünkért!
Csíráztassunk időben, vásároljuk meg előre a zöldségeket, gyümölcsöket, áztassuk és szárítsuk ki előre a magokat és így biztosan tudunk következetesen gondoskodni a megfelelő, egészséges táplálkozásról.

Jó iskolakezdést mindenkinek!

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!