Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2012. március 11., vasárnap

Női ételek


Édeskömény:

Erjedés, és puffadás gátló, emésztést segíti elő. Az emésztőrendszer, és a méh izomzatára is hatással van, ezért menstruációs fájdalmaknál, görcsöknél kifejezetten ajánlatos. Bélgázok esetén jó csillapító, hashajtó teaként is alkalmazható. Légúti hurutoknál köptető és nyálkaoldó hatású. Nőgyógyászati problémáknál, pl: menstruáció, klimax, rendszertelen vérzés, és férfiaknál pedig prosztata erősítésére alkalmazható.

Az avokádó, padlizsán, körte elősegíti a méh, és a méhnyak működését. Ezek a gyümölcsök hasonlítanak ezekre a szervekre.

Kutatások azt mutatják, ha egy nő hetente elfogyaszt egy avokádót, az segíti a hormonháztartást, megakadályozza babáknál az alacsony születési súlyt és a méhnyak – rákot.

Az avokádó – kilenc hónapig tart még az avokádó virágjából érett gyümölcs lesz.

Az olívabogyó a petefészek egészséges működését segíti elő.

Narancs, grapefruit és más citrusfélék a női keblekre hasonlítanak.

Brokkoli:



A brokkoli tartalmaz több olyan vegyületet, amely képes megállítani, megelőzni, sőt visszafordítani a daganatok kialakulását, pl: a sulforaphan vegyület. Petefészekrák, prosztatarák, gyomorfekély kialakulását gátolja. C, A, B1,B2,B6, E vitamint, és jelentős káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket, és foszfort tartalmaz.

Cékla:


A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását, regenerálja a vörösvérsejteket és jó vérszegénység ellen is. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, magnéziumot valamint a legtöbb vasat tudja a szervezet kinyerni belőle a zöldségek közül. Méregtelenít, beállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A benne található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják, segít a menstruációs zavarokban.

Érdekesség: Nagy Károly elrendelte termesztését és kötelezővé tette fogyasztását.

Kukorica:



A torzsa főzete pedig orrvérzés és erős havi vérzés estén tud segítséget nyújtani.

Padlizsán:


Gazdag ásványi sókban (káliumban) és C- és A-vitamint tartalmaz. Magas rosttartalma miatt kedvező hatást fejt ki a bélrendszerre. Vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló. Nyálkaoldó hatással is rendelkezik, ezért hörghurutosoknak is kiváló. Emésztőszerveknél, és máj, vese szerveknél is áldásos. Antioxidáns, rákellenes hatású.

Érdekesség: Vágykeltő hatásúnak tartják Keleten, szerelem almájaként is hívják.

Paradicsom:


Magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító. Menstruáció és a változó kor ideje alatt nagy segítség lehet a hölgyeknek.

Érdekesség: arcpakolásként is alkalmazható, az enyhe savak és E-vitamin tartalma fiatalítja, és puhítja a bőrt.

Petrezselyem:

Vizelethajtó, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

A csalán jó vértisztító, erősíti az immunrendszert, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat. Emésztést serkentő, keringést javító. C, B, K-vitamin, béta-karotin, flavonoidok, vas, klorofill, kálcium, és kálium található bene. Élénkítő hatású. Premenstruációs tünetekben, ízületi gyulladásokban, reumatikus panaszokban segíthet. Nagy mennyiségben ne fogyasszuk, mert gyomor panaszokat, vesegörcsöket okozhat. Teáját folyamatosan max. négy hétig. Mivel vizelethajtó, kimerítheti a szervezet kálium készletét, ezért, gondoskodjunk a megfelelő kálium pótlásról.

Sóska:

Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz. Jelentős a C-vitamin tartalma. Magas gyümölcssav tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatása van. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító, immunerősítő.

Zeller:

C-vitamin, nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium található benne. Erős vízhajtó hatású, serkenti a vesét, vértisztító, és serkenti a nemi vágyat.

Banán:



Kétszer annyi energia van benne, mint a többi gyümölcsben, pl: alma, körte, narancs. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, (a magnézium, és a kálium jó hatással van a vérnyomásra) kalciumot, cinket, és szelént. Magas a szénhidráttartalma, de ettől nyugodtan lehet fogyasztani! A, B, C, E, B6, vitamint tartalmaz. Nem hasonlítható össze a hagyományos ételek szénhidráttartalmával, melyek csak rakódnak a belekben. A banán nyugtatóhatású, (menstruáció idején érdemes kipróbálni) ugyan akkor szexuális vágyfokozó szer is, hát hogyan lehet egyszerre nyugodt is tőle az ember, és tüzes is, mindenki próbálja ki, milyen hatást gyakorolt rá a banán!

Kajszibarack:


A kajszibarack gazdag karotinban, ezen kívül megtalálható benne a B-, C- vitamin, magnézium, foszfor, vas, kalcium, kálium, nátrium, kén, mangán, fluor, kobalt, króm. Vérszegénység, idegesség, és menopauza idején jól alkalmazható. Javítja a székelést.

Dinnye:

A görögdinnye vértisztító, vizelethajtó. A-, B1-, B2-, C-vitamin, bróm, kálium található benne.

Kókusz:



Jó energiapótló. Vizelet és hashajtó hatású. Segíti az emésztés, és a székelést. A kókusz húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, leve kiváló természetes üdítőital, és mindkettő alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, és a tüdő erősítésére. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, valamint vértisztító hatású is egyben. A kókusz egy energiabomba, ezért a fogyasztása feltétlenül ajánlott fáradékony emberek számára. Teljesítménynövelő hatása miatt a sportolók étrendjének is elmaradhatatlan eleme. A gyomorra is jótékony hatással van, enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket.

Datolya:

Vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.

Mazsola:



Magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,- vitamin, kalcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

Málna:


Vértisztító, has és vizelethajtó, izzasztó hatású. Reuma és étvágytalanság, belekben lévő gyulladás esetén gyógyír. B-, C- vitamin, kalcium, vas, foszfor.

Szeder:



Vértisztító, hashajtó. Védi a tüdőt és a torkot. Étvágyjavító. Menstruáció idején enyhítő gyümölcs. Karotin, B9-, C- vitamin, kalcium, kálium, mangán található benne.

Áfonya:



Fekete: Gazdag P- vitaminban, ami a C-vitaminnal együttműködve a vérzékenység ellen hat, és érvédő. Érelmeszesedést gátló, illetve megelőző. Hasmenés estén, máj és epebántalmaknál jó regeneráló. Javítja a látást. Menstruáció idején erősíti a testet, és szabályozza a megfelelő vérürítést. Bélfertőzés és húgysav ellen alkalmazható. Baktérium ölő. Csökkenti a szklerózist.

Grapefruit:



Vértisztító, fertőtlenítő. Vérzéscsillapító. Emésztést segítő. Mérgezés, máj és veseelégtelenség, tüdőbaj, láz és menstruáció esetén jó gyógyír. Karotin, B1-, B2-, C-, P- vitamin, kalcium, foszfor, kálium, magnézium, kén, nátrium, klór, vas, réz, mangán található benne.

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!