Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2012. március 19., hétfő

A 2 legismertebb gyógynövény


A 2 legismertebb gyógynövény, amikről igazából fogalmunk sincs… : )

Mátyás Anita a „KerekEgészEmber” és a „Nevedben a Sorsod” weboldalak szerkesztője, találkozhattatok vele a Nők hetében is, most ő fog bennünket elkalauzolni a gyógynövények csodálatos gyógyító világába.

Rengeteg gyógynövényt ismerünk…mégis, mikor betérünk egy Herbáriába, vagy kezünkbe kerül egy új könyv… elcsodálkozunk: nahát, ez erre is jó?

Apai nagyapám és az egyik nagybátyám, nagyon korán megtanították velünk gyerekekkel az alapvető gyógynövényeket, szedésüket, szárításukat…és hogy miből milyen bajra készíthetünk teát, kenőcsöt, esetleg gyógybort : ) Különleges kezelési módokat tanultunk, emberre és állatra is.
Mikor már dolgozó nő voltam, elég sok idevágó könyvet vettem magamnak. Érdekességként megemlítem, hogy az arányok könyvenként változnak és elég sokban különböznek az összetevők. De ez így van jól. Mindenki a saját bevált receptjét örökíti meg az utókornak.

Nagyapám öröksége-tudása arra épült, hogy az ember, a következők összessége: a hely (ahol lakik) a környezet (akikkel kapcsolatban van), az étel amit megeszik, a víz amit megiszik, a salakanyag amit kiürít, a munka amit elvégez (régen, ez volt a mozgás), a család (akik szeretik), a templom, ahol a lelke töltekezhet és meggyónhat.

Igazából ezen összetevők függvényében állította össze a kis gyógyszeres csomagjait.
Ha jól belegondolsz, akkor ő már az Embert kezelte, nem a betegséget : ) Mert mondjuk egy hasmenéses betegnek nem azt mondta, hogy forrázz le 2 kanál kamillát 3 dl vízzel, és 10 perc múlva idd meg…hanem…
Megkérdezte, mennyit dolgozik, hol él, mit eszik, iszik, hányszor ürít, vannak e szerettei, volt-e gyónni (vagyis megbocsátott e önmagának és másoknak)…stb…és csak utána döntötte el, hogy 2 kanál vagy egy kanál kamilla legyen, esetleg legyen hozzá valami más is…

Mivel mindenki a saját maga legjobb gyógyítója, ezért nem árt próbálkozni az önmagunk számára a legjobban elfogadható-és ezáltal, a legjobban ható „dózissal”és ízesítéssel.

Vannak bizonyos „rossz érzéseink”, amik figyelmeztetnek, esetleg megerősítenek valamiben.
Én például, hiába tudom, hogy a csalán mennyire egészséges, ha rossz érzéssel tölt el, hogy le kell nyelnem. Ezért mézzel iszom. Te is próbáld ki nyugodtan azt az ízesítést, amit még elfogadhatónak, egészségjavítónak gondolsz, (érzel) ha nem szereted a natúr teák ízét.

Mert a gyógyulás egy érzelemmel töltött érzés !

Hiába ír a legújabb, legjobban elismert gyógynövénykönyv is egy bizonyos adagnyi mennyiséget, ha ez téged undorral tölt el. Nem fog használni !
Ezért kell kipróbálni mindenkinek a saját maga kreálta összetevőket és mennyiségeket. Persze ehhez azért kell némi ismeretanyag, hogy tudd, mit mivel szoktak keverni és ízesíteni. Ezek a sorok azokra a szerencsés emberekre nem vonatkoznak, akik szeretik és élvezettel szürcsölik az ízesítetlen teákat : ) …és persze azokra sem vonatkozik, akik már kapcsolatba kerültek a belső középpontjukkal és megbeszélték „vele”, hogy számukra mi a hatásos : )

A legfontosabb gyógynövény a csalán - akár hiszed, akár nem : )



A mai rohanó világunkban, az emberek 60 %–a nem iszik elég folyadékot, ezért a veséje és mája nem méregtelenít rendesen. Ezek a méreganyagok, csak keringenek a szervezetben körbe-körbe, mert a test nem meri elengedni a vizet, mert fél a kiszáradástól. Ezért ez a mérgezett folyadék megy újra át a vesén és a májon is (nem beszélve a vérről, a szívről és a többi fontos szervről köztük a bőrről)

A csalán, vértisztító, méregtelenítő - segíti a máj az epe a vese felhalmozott mérgeinek ürülését, regenerálódását.
Jó még, allergia, bőrbetegségek, reuma, köszvény és például korpásodás ellen is. Hashajtó, vércukorszint csökkentő.
Tartalmaz Vasat, B, C, K és U vitamint (sejtregeneráló) !!

Április és szeptember közt gyűjtöm a levelét. Kiszárítás után, vászon zacskókba, vagy 2 nagy párnahuzatba rakom. Tavaszig, az egész családnak elég : )
Por alakban, bármilyen salátára, ételre rá lehet szórni ( a többi íz teljesen elnyomja…úgyhogy nagyon hatásos)
Kiváló arcápoló pakolás készül belőle.(tudod, az U vitamin miatt )

Ne feledd: ha méregtelenítesz, akkor legalább 4 liter folyadékot meg kell innod naponta!
A csalánt, bármire fogyasztod is, kötelező a 3-4 liter folyadék hozzá !!
E nélkül bele se kezdj!!!

Úgy mondom, mint egy gyereknek…figyelj ! Ha eleve keveset iszol, és elkezdesz méregtelenítő gyógynövényt fogyasztani, akkor: a szervezetedben lévő salakanyagok jobban kioldódnak. Viszont mivel, plusz folyadékot nem viszel be a szervezetbe, ezért a benned lévő folyadék még mérgezettebb lesz, amit a méregtelenítéssel foglalkozó szerveid egyre nehezebben szűrnek meg. Aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy hánysz, megy a hasad, ragyás a bőröd, mert minden más szerved megpróbálja kidobni a méreganyagokat a testedből.
Ezért kell inni !! A víz segít, hogy a salakanyagok az egész testből kiürüljenek, a maguk természetes módján.

Kedvenc receptem: csalánméz : )

Végy egy üveg mézet. Válassz hozzá egy 2x akkora üres üveget. Töltsd meg, frissen szedett, megmosott, felaprított csalánnal.
A mézet lassú tűzön kezd el felmelegíteni…kevergesd, az első buggyanásokig. Majd öntsd le vele a csalánt. Az üveg alá rakj egy kést, hogy nehogy elpattanjon a forró méztől.
Nyomd le a csalánt a méz szintje alá, rakj rá egy gondosan elmosott szép követ…és tekerd le jó erősen. Én a tetőbe szoktam csöppenteni 2 csepp grapefruit mag cseppet (a tartósítást ezzel oldom meg, minden befőttnél, lecsónál, szörpnél, és gyógynövényből készült krémeknél, szirupoknál stb…)

Ha kertészkedsz, tudnod kell, hogy a csalánlé, az egyik legjobb permetszer és trágya a növényeidnek. Jó, tetvek és hangyák ellen a fákra bokrokra permetezve. Áztass be egy nagy bödönbe vagy hordóba annyi feldarabolt csalánt amennyi belefér. 2-3 hét múlva permetezhetsz vele, vagy a levélzúzalékot ráteheted akár a zöldségeid vagy a cserepes növényeid földjére. Hidd el hálásak lesznek : )

Holnap egy másik ismert gyógynövényről számol be nekünk Mátyás Anita, tartsatok velünk!


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!