Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2012. január 20., péntek

John Robbins: Százévesen egészségben


Karesz vagyok és az alábbi könyvről szeretném megosztani veletek a gondolataimat.

Tavaly nyáron szokásunkhoz híven fogtuk magunkat Szaffinával, és elmentünk a mellettünk található fenyőfákkal övezett sportpályára. Kerestünk egy gyönyörű kilátással övezett puha, zöld pázsitot és elkezdtünk olvasni.

Annyira belemelegedtünk, hogy észre sem vettük, hogy kezd besötétedni. Már most leszögezném ez a könyv, kötelező olvasmány kortól – nemtől függetlenül az egészséggel kapcsolatban. De ne rohanjunk ennyire előre.

Magával ragadó élmény. Ez köszönhető annak, hogy az író vadregényes, izgalmas helyekre kalauzol el minket és mindannyiunk elgondolkozott már azon, hogy hátrahagyva mindent felfedez új kultúrákat és belevág az ismeretlenbe. Ott hagyja a napi robotot és a fejlődésre a lelkére hallgatva belevág élete kalandjába.

Közelebbről is megismerünk olyan népeket, törzseket, akik hosszú (100 év fölötti) egészséges életet élnek.

Dr. Leaf professzor munkássága elevenedik meg előttünk. A Harvard Egyetem professzora élete nagy részét e munkának szentelte, és a National Geographic felkérésére útnak indult, hogy megossza tapasztalatait velünk, és felkeresse ezen törzseket.

De kik ezek a törzsek és hol élnek?

Az Abházi kaukázusi matuzsálemek, a Vilcambambában az örök ifjúság völgyében élők (Andok vonulatai között található), Hunza (Pakisztán legészakibb csücske), Okinawa (Japán legdélibb régiója).

Mindannyiukra jellemző, hogy fittek, mentálisan egészségesek, nyugodtak, sokat viccelnek és jókedvűek. A fiatalabbak az idősebbektől tanulnak és tisztelik őket. Természetesen ez oda-vissza igaz.

Több generáció egy háztartásban él és segítik egymást. Az író családjával 3 generációval együtt él köszönhető ez az alázatnak, a megértésnek, annak, hogy az érzelmeiket őszintén kimutatják és megbeszélik egymással. Minderről férfi szemmel ír.

Itt nem ismerik azokat a betegségeket, amelyek a nyugati „modern” társadalmakban nagy számban szedik az áldozataikat. Illetve ha ismernék is egy ilyen összetartó környezetben élő ember jóval rövidebb idő alatt regenerálódna, mint nálunk.

De mi a titkuk?

A recept egyszerű és ebben rejlik a csoda. Lelkünk legmélyén tudjuk, hogy a mai rohanó világ milyen hatással van ránk és sokan még a legalapvetőbb dolgokra is fityet hánynak.

Mit esznek és milyen arányban ezek a törzsek?

  • Táplálkozás (abháziak, vilcambabaiak, hunzák) elmondásai alapján:
  • Szénhidrátból származó kalória: 65 – 73 %
  • Zsírból származó kalória: 15 – 20 %
  • Proteinből származó kalória: 10 – 15 %
  • Átlagos napi kalóriabevitel (felnőttek) 1.800 – 1.900 kcal
  • A növényi összetevők százaléka az étrendben: 90 – 99 %
  • Az állati összetevők százaléka az étrendben: 1 – 10 %
  • Sófogyasztás: csekély
  • Cukorfogyasztás: 0
  • Mesterséges élelmiszer fogyasztása: 0
  • Elhízottság: 0

A természeti adottságok végett a megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket természetese állapotában fogyasztják. Az adott idény terméseit eszik nyersen. Télen sok csírát esznek. Minimálisan főznek, pontosabban párolnak és a főzővizet elfogyasztják a zöldséggel együtt.

A könyvben megtalálható a valaha készített legátfogóbb tanulmány a táplálkozásról. A 70-es évek elején Kínában melyben 650.000 ember dolgozott és 880 millió lakoson végeztek.

Kiderült, hogy a jómód éppoly halálos lehet, mint a szegénység a túltáplálkozás végett.

Erős összefüggés van a rák és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása között. Ezzel csak az a gond, hogy bizonyos országokban (Sanghaj, Peking) a húsfogyasztás társadalmi rangot jelent. Ennek eredménye hosszabbtávon egyértelmű.
A tények egy olyan étrend felé mutatnak, amelyek zömmel növényeken alapulnak és minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaznak állati összetevőt. A törzsi férfiak izmosak, erősek, szálkásak, noha csak növényi táplálékon élnek.

Mozgás

Ezek a népek aktívak. Az öregek is fát vágnak, még a legöregebbek is aktívan dolgoznak a kertekben. Mindenki minden korban fizikailag aktív. Ha mozgunk erősödnek a csontjaink és csökken a csontveszteség mértéke még idősebb korban is.

Jack LaLanne fitnesz guru szavaival élve:

„A mozgás a király. A táplálkozás a királyné. Együtt övék a királyság.”

/Jack LaLanne/


Csodálatos gyógyulásokat is dokumentál a mű. Egyik ezek közül:

Ruth Heidrichnél mellrákot diagnosztizáltak. Erre ő futott, úszott és súlyzózott ameddig csak tudott. A hit, kitartás és vegetáriánus életmód megmentette az életét. 1998-ban Amerika legfittebb 10 nője közé választották.

Ez csak egy „csoda” a sok közül.

Megbízható, Tiszta gondolkodás

Dr. Leaf a törzsbeliekkel beszélgetve egyáltalán nem találkozott a mentális leépülés jeleivel vagy az Alzheimer-kórral és azokkal a betegségekkel, amelyekre Nyugaton ráhúzzák „ez már a korral jár” jelzőt.

„Használd mert elveszik” éppen annyira igaz a mentális képességekre is, mint az izmok erejére. Egy henye agy éppoly gyorsan hajlamos leépülni, mint egy láb amelyet nem használnak.

A mentális egészség kulcsa, hogy legyenek céljaink, és tudjuk, mi a dolgunk a Földön.

A szív ereje a szeretet

Dr. Leaf mindegyik törzsben otthon érezte magát és a szeretet olyan mélységével és tisztaságával találkozott, amely számunkra ismeretlen. Befogadták családtagnak tekintették.

Semmi nem olyan fontos, mint kapcsolataink minősége. Bármilyen nehézség adódik is törődnünk kell egymással és segítenünk kell annak aki rászorul. Ezeknél a törzseknél a gazdagságot nem pénzben mérik, hanem hogy mennyi és milyen minőség kapcsolataik vannak. Ami számít a család és a közösségek.

Ezt még kiegészíteném a tisztelettel és az alázattal egymás iránt.

John Robbins férfiként ad egy új világszemléletet a férfitársainknak, A vaskalapos, erőszakos, hatalomra vágyó és törő férfi ideál helyett, egy több generációt is összetartó, spirituálisan fejlett, egészségre és békére törekvő férfit helyez.

John apja ellen fordult, akinek jégkrém gyára volt, milliomossá tehette volna Johnt,az egyetlen örököst, ő viszont a jógát, az egészséget, az egyszerűbb, de tisztább életet választotta. Az idő őt igazolta.

  • Pontosan hogyan változtatta meg John az életét, az életszemléletét, hogyan tud több generációt összefogni, vagyis felnőtt gyermekével és annak gyermekével élni együtt, egy házban?
  • Milyen adatok derültek ki a „civilizálatlannak” hitt, erős népek egészségéről?
  • Hogyan maradtak fenn?
  • Hogyan őrizték meg erejüket?
  • Mit ettek?
  • Hogyan éltek?
  • Végezetül John Robbins szavaival élve, hogyan tudnánk 100 évesen is egészségesen élni? Egyáltalán akarunk-e? Érdemes-e ebben a világban, kiderül a könyv elolvasásával.

Még oldalakat lehetne írni azokról a gondolatokról és érzésekről, amelyek a könyv olvasása közben születtek. Én azt tanácsolom, hogy éljétek át, és osszátok meg érzéseiteket, ha elolvastátok.

Holnap Férfi ételekkel várunk benneteket.

Baráti Üdvözlettel: Karesz


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

1 megjegyzés:

  1. Lenyűgöz ezen törzsek életmódja. Hihetetlen érzés rádöbbenni ezen törzsek példáján arra, hogy a civilizált nyugati élet nem is civilizált. :)

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!