Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. november 22., kedd

Egzotikus növények magról nevelve

Az alábbi cikket köszönjük a Szépzöldnek.


Déligyümölcs-főszezonban jó arról álmodozni, hogy egyszer mi is saját fánkról szedhetjük, az eddig csak trópusi gyümölcsként ismert finomságokat. Miért ne?

Próbáljuk ki, hogy milyen is a házi mangó, avokádó, ananász, datolya vagy a citrom!

Ananász

Nem magjáról, de az ananász is szaporítható. A művelet bonyolultnak tűnik, pedig nem az. Éles késsel vágjuk le a gyümölcs tetején lévő levélrozettát, legalább 3 cm vastagságban. A szárcsonk körül távolítsuk el a gyümölcshúst. Amint a seb kissé megszikkadt, helyezzük a hajtáscsúcsot homokba vagy perlitbe. Ne nyomjuk mélyre, mert akkor szinte biztosan berohad.

Tegyük a cserepet 23-25 fokos világos helyre, földjét tartsuk mindig nedvesen. Húzzunk rá átlátszó nejlonzacskót. Körülbelül 5-6 hét alatt meggyökeresedik. Ha évente átültetjük és tápoldatozzuk, körülbelül 4 év alatt lesz annyira fejlett, hogy termést hozzon. Gyorsíthatjuk a folyamatot, ha a növényre ismét nejlonzacskót húzunk, mely alá egy almát dugunk. Az almát hagyjuk ott akkor is, amikor romlani kezd. Készüljünk fel arra, a letermett ananásznövény elpusztul. Ez normális. Szerencsére, mielőtt a tő elhal, hoz néhány sarjat, melyeket leválasztva új növényeket nevelhetünk.

Szinte kizárt, hogy megfoganjon a dugvány, ha a gyümölcsöt korábban erős hőhatás érte, illetve ha sokáig tárolták túlságosan hideg, netán vészesen alacsony páratartalmú térben. Mivel broméliaféle, meghálálja, ha az öntözővizet egyenesen a levelek által alkotott ciszternákba öntjük.



Mangó

Nagy és lapos magja hihetetlenül kemény, csírája mégis könnyen bújik elő. Melegen, folyamatosan nedvesen tartott tápdús virágföldben érzi magát jól. Segítség, ha az általános földhöz marhatrágyát vagy komposztot keverünk. Mivel trópusi növény, számoljunk azzal, hogy fagyérzékeny, dézsában kell tartanunk. A mangó, melegigényesebb, mint az avokádó. Intenzíven napos periódusok nélkül nevelésre nincs esély. Nyáron mindenképpen a szabadban kell tartanunk.

A mangó-növény különlegessége, hogy friss hajtásának levelei sárgás-vöröses színűek. Nem kell megijedni, a jelenség nem betegség, hanem sajátságosság: leveleinek színe csak később mélyül el. Ha úgy látjuk, hogy nem válik sötétzölddé a friss lombozat, akkor tanácsos átültetni. A mangó bőséges öntözést igényel, de a pangó vizet nem tűri. Fehéres színű virágai tavasszal nyílnak, rovarmegporzásúak. Sajnos jó tíz évet kell várni arra, hogy teremjen.

A teleltetőből májusban ne rögtön a tűző napra tegyük, mert megég. Két hétig tartsuk árnyékos helyen, míg megszokja a szabadtéri fényviszonyokat.



Avokádó

Hihetetlen gyors növekedésű, néhány év alatt a nappali legterjedelmesebb fája lehet. A nagyméretű magot pihentessük legalább egy hétig. A leendő csemete igen gyorsan gyarapodik, ezért viszonylag nagy mennyiségű tápanyagra van szüksége. Legalább 20 cm átmérőjű cserepet válasszunk. Ültetés után hamar megjelennek a sziklevelek, melyeket hamarosan követnek a többiek. Legkésőbb a második évben, s a továbbiakban, ahogy növekszik, át kell ültetni a növényt, minden esetben tápdús földbe.

A terméshozatalhoz el kell érnünk, hogy virágozzon, ehhez sok fényre, vízre és tápanyagra van szüksége. Ezért legjobb, ha tőzeg alapú földkeverékhez komposztált marhatrágyát is keverünk. Ha minden rendelkezésre áll, és növényünk már virágzik, akkor egy másik avokádóvirág segítségével már csak be kell poroznunk, hogy teremjen. Ám idáig kevés hobbikertész jut. A magról vetett avokádó olyan soká fordul termőre, hogy otthonunkban többnyire csak díszfaként szolgál.

Csökönyösen felfelé törekszik. Ahhoz, hogy széltében is dúsuljon, rendszeresen vissza kell metszenünk.



Datolya

Nevelése türelemjáték, mivel ez a pálma soha semmit nem kapkod el. A datolyapálma magját a legjobb egyesével, külön cserépbe vetni, lehetőleg általános virágföldbe. Legyünk türelmesek, mert igen lassan, akár 4-6 hétig is kel. Csírázás után 1-2 éven át vékony, fűszerű leveleket hoz. Megfelelő tápanyag-ellátottság esetén a növény töve később megerősödik, és elkezd datolyapálmára emlékeztető leveleket nevelni. Ehhez rengeteg fényre is szüksége van, amit csak a szabadban kaphat meg. Télen tartsuk 18-22 fokon, nyáron pedig tűző napon a szabadban.

A datolyapálmát legkésőbb akkor kell átültetni, amikor a növény gyökere kikandikál a cserép alján. Az átültetéshez már pálmaföldet használjunk. Ez speciális, kicsit kötöttebb földkeverék. Minthogy sivatagban is megél, egy-egy szárazabb időszakot nálunk is elvisel. A túlöntözésre kifejezetten érzékeny, a pangó vizet nem tűri.

Hegyes levelei és a tőhöz közel kialakuló levéltövisei miatt kisgyermek mellett tartása nem javasolt.




Citrusok

A mandarin, a narancs, a citrom és a grépfrútfácska már csak azért is üdítő lakásdísz, mert a növények levelei legalább olyan illatosak, mint a termésük. A gyümölcs fogyasztása után megmaradó magvakat homokos közegbe vagy rögtön általános virágföldbe vessük. Meleg helyen tartva gyorsan csíráznak. A kicsírázott növényeket cserepezzük egyesével, ám akkor már citrusföldbe. Nagyon fontos, hogy nyáron szabadban, tűző napon tartsuk őket.

Télen elegendő 15-16 fok számukra, de akkor is igénylik a fényt. Nyáron sűrűben, télen ritkábban öntözzük. Metszéssel könnyen formára alakítható a korona, de arra ügyeljünk, hogy túlságosan ne sűrűsödjön be. Alattomos tövisei igen szúrósak.
Jellemzően sárgul a növény vashiány esetén, mely elkerülhető tápoldatozással vagy táprúd használatával.

A magról nevelt egzotikus növények bő 10-15 év után fordulnak termőre. Amennyiben ennél gyorsabban szeretnénk saját gyümölcsöt, be kell oltani őket. Oltócsapot egy más termő növényről kell vágni, ezt kell saját példányunk vesszőhéja alá beilleszteni. A termésidő így 3 évre rövidülhet. Oltásra a legalább ceruzavastagságú magoncok alkalmasak.

Kapcsolódó cikk:

Gyümölcsraktár a polcon

Rizsmentés és citromvarázslat

Ananász a zsírégető?!



Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!