Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2016. október 18., kedd

Mire jó a dió?

Az egyik legfinomabb őszi termésünk. Ki ne szeretné a dióbélt süteményekbe, vagy csak úgy önmagában elfogyasztani?

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin, és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Jó idegrendszer védő. Alakja olyan, mint az agy, és éppen erre is van hatással! Fejfájás estén kevés áztatott mazsolával keverjük össze. (A mazsola is tartalmaz fájdalomcsillapító anyagot.) Koncentrációban is segít. Szellemi munkát végzőknek kifejezetten ajánlom!



Készíthetünk belőle diótejfölt, tejet, túrókrémet, süteményeket, tortalapot, diós „tésztát” (nálunk ez diós-alma), körözöttet, pudingot, fasírozottat, és még megannyi mást! A receptekhez írd be az oldal tetején a keresőbe, hogy dió és már „mazsolázhatsz” is közöttük.

Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, egy, de még jobb, ha két éjszakára beáztatjuk, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának. Ha szárazon szeretnénk enni, áztatás után hagyjuk kiszáradni, ilyenkor a héját is könnyebb eltávolítani, bár nem szükséges, és szárítottan már lehet rágcsálni, vagy szárazon darálni. Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot.

Ám, nem csak a diótermés áldásos!


A termések zöld héja, és fa levelei, C-vitamint és illóolajat tartalmaznak. Levélből készíthetünk főzetet, (enyhe főzetet, kevés levél, jóval több víz) vértisztító hatású, csökkenti a magas vérnyomást, és a vércukorszintet. Ajánlott még allergia, fogínygyulladás, és szemgyulladás esetén. Jó gyomor és bélfertőtlenítő. Külsőleg gyulladt felületre borogatásként is alkalmazhatjuk. Daganatos megbetegedés estén fürdőt is készíthetünk belőle. A fürdő nők számára is áldásos lehet, mert megszünteti a fehérfolyást.

Teája székszorulást okozhat, a csersav miatt. Ezért is lágy teát készítsünk. 10 g dió levél, fél liter vízhez, főzzük 10-15 percig. (bizonyos gyógynövények csak bizonyos eljárással adják gyógyító hatásukat.) Kis adagokban igyuk.

Ezenkívül, a levél barna festékanyagot is tartalmaz, próbáljuk meg természetes hajfestékként! Áztassunk be diólevelet meleg vízbe, és hagyjuk állni egy kis ideig. Ebben az estben lehet jóval több a levél. Ezzel öblítsük át a hajunkat. Ad neki egy mélyebb barna színt. Ez mellett ápolja is hajunkat. Csillogóbb és egészségesebb lesz.

A dió terméséből dióolajat is készítenek, ami linoleinsavat tartalmaz, közel 50 % -ban! Ez esszenciális zsírsav, mely védi a szívet, és az érrendszert.

Érdekesség:

Latin neve: Juglans regia.

Karácsonyi időszakban fogy a legtöbb dió!

Fagyasztóban is tárolhatod, nem fagy le, és nem károsulnak az enzimek.

A „Diótörő” mesés színdarab is a dióról és hát a szerelemről íródott.

„A család egyik barátja különleges diótörő figurát ajándékoz a kislánynak, aki a bábot, miután jót játszott vele, egy székbe ülteti, és boldogan fekszik le aludni. Álmában megelevenednek a bábok, ám a békés idillt megzavarja a gonosz Egérkirály felbukkanása. Az ezt követő csatában végül Diótörő diadalmaskodik, megmenti a kislányt, és magával viszi a birodalmába. Ott a karácsonyfa alatt látott ajándékok fogadják, és vezetik tovább a csodapalota tündöklő világába”… (Forrás: http://www.jegy.hu/programs/24999/Diotoro_)

A diós puding receptjét ITT olvashatod el!

Meglepetés!!!

A diós puding elkészítését megnézheted a videó menüben!


Te hogy szereted enni a diót? Mi a kedvenc ételed dióból?


Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!