Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. július 5., kedd

Hamburgeradó


A hír:

Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre. Amennyiben a parlament is megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után.

Valóban szükséges-e a hamburgeradó, vagy nem?

Ezt több szempontból is érdemes megvizsgálni!

Az ember elsőre meghökken, hogy jé, van ilyen?! Most akkor valójában miről is szól, az emberek újabb megadóztatásáról, vagy valóban szívén viseli a kormány az emberek egészségét? Netán mindkettő? Mert a jól felépített egészségvédelem jó hasznot is hoz az államkasszába…

Aztán a következő felháborodás, hogy megtiltják az embereknek, hogy mit egyenek, igyanak? Hol a szabadság jog érvényesítése? Petőfi is forogna-e szavak hallatán valahol, a fel nem tárt sírjában….

Szabad akarata van mindenkinek, és jogában áll eldönteni mivel táplálkozzék, mit csináljon testével, mire költse el pénzét, és mikor távozzon az élők sorából. Szabad akarata van mindaddig, amíg az nincs hatással mások életére. Már pedig ha döntünk bármiben is, az életünkben, az másokra is hatással van. De amikor mások pénztárcájával is játszunk, az már közel sem biztos, hogy csak a mi dolgunk.

Nézzük meg ezt más szemszögből. Az illető éveken keresztül tömi magába az egészségtelen ételeket, mert ő így döntött, ezt szereti, és kész. Ám ennek köszönhetően előbb-útóbb komoly betegségek ütik fel fejüket a testében. Bekerül a kórházba, és ha van biztosítása, szuper, ha nem ciki… Ha pedig még van is biztosítása lehet, hogy olyan komoly degeneratív betegségekkel kell megküzdenie, ami nem kevés időbe, pénzbe kerül. Munkahelye ideiglenesen megszűnik, a családban ő volt a fő kenyérkereső, a gyógyszerek, az orvos, és a kezelések kifizetése pedig horrorisztikus költség lesz…

A család éhezik, a gyógyuláshoz is pénz kell….és jön a kunyerálás, a segélyhívás, a kéregetés, a kopogtatás, „a jaj de szegények vagyunk, és betegek, és senki sem segíthet..adjanak pénzt, élelmet, ruhát, mindent…”

Még ha van is biztosítása, Tb, akkor is, lehet, hogy amit ő befizetett nem is fedezné, tehát hova nyúl az egészségügy a maradék többi pénzért? Hát a többi befizetett állampolgár egészségbiztosítási járulékához…. Tehát közel sem mondhatjuk magánügynek….

Két dolgot lehetne tenni, vagy fizessen adót, aki tényleg ilyet eszik, vagy ne fizessen, és legyen meg a választás szabadsága, de ha beteg lesz, akkor az is legyen az ő személyes szabad választása, és magánügye…. ne kéregessen, és sajnáltassa magát.. Na, jó de ezt ki kellene mutatni, hogy valóban az étkezés okozta, ami újabb költségekkel járna, és ha ki is mutatnák, akkor az ember mindent megtenne, hogy ez ne derüljön ki. Mert egy orvos sem fog odaállni elé, és azt mondani, „hát igen kérem szépen, ön halálra zabálta magát..” Az emberek fognák a stresszre, és mindenfélére, és valóban a betegség nem egy hamburgertől lesz, hanem attól az egészségtelen életmódtól, ami hozza egymással a többit… és a rendszeres rossz minőségű étel nem fogyasztásától, hanem szó szerint felzabálásától!

Azt is kérdezhetik sokan, hogy „jó, de most akkor mit egyek? Nincs pénzem megvenni ezt vagy azt!” Szerintem ez egy nagyon jó kifogás. Mert ha végeznének egy kis számolást a havi kiadás listájukban, akkor rájöhetnének, akár főznek, akár nyersen étkeznének, olcsóbban jönnének ki, mintha megvennék a szemetet. Csak át kellene csoportosítani, ami már némi tudatosságot is igényelne.

Az is érdekes, hogy a legtöbb segélyen tengődő család, az első napon mikor megkapja a segélyt, akkor hirtelen tele teszik a kosarukat chipsekkel, drága üdítőkkel, mélyhűtött pizzákkal, és egyéb nyalánkságokkal. Értem én azt is, hogy aki nem engedheti meg magának azt, hogy mindennap egyen pizzát, és hamburgert, vagy igyon colát, az ilyenkor bepótolja és szeretné, ha a gyermekei is egyszer egy hónapban ”jót” kapnának… De valóban ez jó?!!!

Kicsit utána kellene menni az igazságnak…

De mit csodálkozzak, amikor egy anyuka szülés előtt, hatalmas pocakkal azt mondja nekem: „Eszek pizzát, és kólát, mert érzem a gyereknek is jó lesz, és ezt kívánja…” És ez komoly!

Egyre nagyobb a szennyezés a Földünkön, egyre több a betegség, és az emberek között is egyre nagyobb a szakadék, az elbutulás, elkorcsosodott és a tudatos gondolkozók között…

Valami összefüggés van, csak észre kéne venni!

Másrészt, pedig, amikor valamit növelnek, pl: adót, vagy újabbat bevezetnek, akkor gondoskodni kellene egy másik csökkentéséről…

Például sokkal nagyobb esélyt adni a magyar gazdáknak, hogy a magyar termőföldön termett zöldségeket, gyümölcsöket, elérhető áron, sőt olcsóbban vehessék meg az emberek. Mert biztos vagyok benne, hogy sokan szeretnék a magyar terméket, és a bio termékeket, csak valóban drágább, mint a külföldről behozott áruk. Holott azok több kilométert is utaznak, munkadíj, szállítási költség… stb…

De ahhoz, hogy magyar termékként tüntesse fel valaki a termékét, ahhoz nem kevés pénzt kell kifizetni…kinek is?! Hát az államnak.

És az ember összezavarodik, most akkor mi van?! Védenek bennünket, ugyanakkor eltaposnak?!

Mert hát ezektől a vacak ételektől függőség, és butulás alakul ki, ez tény… és ki akarna egy elkorcsosodott nemzetet? Másrészről azonban ki akarna újabb adót fizetni, amikor már így is alig élnek meg az emberek…

Tehát a kérdés több szempontból is érdekes… Jogos, nem jogos?

A válasz eldöntéséhez, még egy gondolat, és ez egyértelműen eldönti.

Gonosz dolog volna, ha egy embert az élethez való jogáról, az életfeltételeihez szükséges szükségleteiről eltiltanák. Az is gonosz dolog, ha másokra hárítjuk a felelősséget, önmagunk helyett, amikor megbetegszünk. Ám az élvezeti dolgok nem elengedhetetlenek az élet fenntartásához, így azok szabadon bármikor megadóztathatóak. Például az alkohol, a drogok, a cigaretta…

Tulajdonképpen nem is értem miért is lennénk felháborodva, ha megadóztatnák az egészségtelen ételeket?

Mert, hogy az nem tápláló, csupán pusztán élvezeti szer! Nem különb a csokoládé, a cukros nyalánkságok a többi függőséget okozó szerrel szemben. Az alkohol és a cigaretta után legalább büdös a szánk… és másnaposság is kiüt bennünket… a cukorról már nehezebb lemondani… még is ezt nem tiltják be.. Továbbá, ha szexuális örömünket szeretnénk kielégíteni, (idegenben) elmegyünk egy olyan helyre ahol ezt megkapjuk, és nem kevés pénzt fizetünk érte…nem sajnáljuk rá a pénzt, és nem mondjuk azt, „hű, de drága voltál”, mert élvezet… (nyilván nem mindenki él ezekkel az élvezeti szerekkel, ez csupán szemléltetés).

Ugyanígy az ételek között is vannak hamis csupán élvezetet nyújtó ”kaják”. Tisztában van azzal mindenki, hogy az élvezetért, fizetni kell. Tehát ne érjen senkit se bosszantón, ha ezután kicsit drágább lesz a hamburger… gondoljon az élvezetre. és hogy felmerülő betegségét fedezni fogja-e a tb?

Végezetül, biztos hogy a nagyobb adózás mellett, azért van egy jó része is a dolognak. Talán kevesebben fognak vásárolni ezekből a ”kajákból”, (mert ételnek nem nevezhetőek) vagy legalábbis csökkenteni fogják. Ugyanakkor aki függ ezektől az ételektől, (persze ezt soha nem ismerné be) az ezután is megfogja vásárolni, bármi áron… akkor inkább még kevesebb gyümölcs kerüljön az asztalra, de az élvezet legyen meg…

Egyébként meg minden évben van áremelés, és ezt az adót is csupán így fogják megérezni az emberek… kicsit drágább lesz… akárcsak a benzin, vagy a kenyér… Csak hogy ennek most neve is van! Nem csupán áremelés néven fut… és ez bosszantó lehet, azoknak, akik még nem gondolkoztak el a probléma komolyságán…

Kíváncsi vagyok hányan kezdenek el ennek hatására gondolkozni, hogy talán egészségesebben kellene élni?! Hogy önmaga és a társadalom hasznára legyen.


Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!