Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. június 15., szerda

Kapros-porcsinos saláta


Hétvégén Móron voltunk, barátnőmnél Nóránál. Végre személyesen is találkozhattunk. Megismerhettük a családját, megnéztük Mór látványosságait, nagyon finom nyers ételeket ettünk, mint pl: élő pizza, zserbó, palacsinta, gyümölcsleves, kávés – kókuszos tekercs, raffaelló és desszertkrém.

Élmény volt velük tölteni a szombati napot!

Nóráék megmutatták kertjüket, melynek végén egy nagy piros cseresznyéktől duzzadó fa állt és kis, apró patak csörgedezik. Rendezett, szép, tiszta kertjéből adtak nekünk egy kis mángold levelet, porcsint, újhagymát, fűszerként pedig lestyánt.

A hétvégén amolyan szeretetteli, „ajándék salátát” ettünk. Mindenki adott hozzá egy keveset… Anyukától is kaptunk házi salátát, és kertjéből szedett nekünk egy jó nagy adag kaprot, ezt is belecsempésztem az elkészítés folyamán.

Így otthon ezekből a hozzávalókból készítettem salátát. Egy másik barátunktól bio, házi termesztésű fejes salátát kaptunk, zsenge újhagymával, ezt is még beletettem. Egy kis uborkát, paradicsomot, és paprikát még szeltem hozzá, megdíszítettem és élvezettel elfogyasztottuk. Ebben a salátában sok szeretet adódott össze!

Egészségre gyakorolt hatása:

Mángold: Hatékony védelem a rákos betegségek kockázatának csökkentésében mivel nagymennyiségű antioxidánst, A, B1, B2, C – vitamint, szerves savakat és ásványi anyagokat tartalmaz (magnézium, kálim, kálcium, vas, foszfor)

Porcsin: Szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Lassítja az öregedést. Nagyon gazdag omega 3 zsírsavakban így hatékonyan hat a keringési rendszerre, védi az artériákat. Magas az antioxidáns, C és E vitamin tartalma.

A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaznak. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas víztartalmú, segíti a vese működést.

Az újhagyma nagyon jó étvágygerjesztő, és gyomorerősítő. A, B1, B2, C, K-vitamin, folsav, kálium, kálcium, vas, magnézium, mangán található benne. Tartalmaz allicint, amely a hagymákra jellemző antibakteriális hatású vegyület. Gomba, baktérium ölő, féreg űző hatása van, szív és érvédő, vérnyomás, és koleszterin szint csökkentő, értágító, vízhajtó.

A lestyán nagyon hasonló a zellerhez, erős illatú, ízű növény. Gyomorerősítő, emésztést serkentő, vízelhajtó tulajdonsága van. Nagyon kevés kell belőle, ha zöld levet készítünk. Szárítva, és megőrölve, tengeri sóval keverve, ételízesítőt kapunk, melyet mi magunk is eltudunk készíteni, így a téli hónapokban is lesz zöldfűszerünk.

A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.


Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


Oszd meg a Facebookon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!