Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. március 12., szombat

Szépségápolás Nők hetében


A nyers zöldségeket, gyümölcsöket, bizony nem csak megenni lehet, de pakolásra, szépítkezésre is nagy hasznunkra válhatnak.

Összeszedtem pár természetes szépségápolási tippet, melyeket én is használok, ebből lehet válogatni. Illetve már írtam előző cikkekben a szépségápolásról, továbbá ajánlanám Kálmán Judit Florinda jegyzetel blogját, ott is hasznos ötleteket olvashattok a természetes szépségápolásról.

Lábápolás:


Téli időszakban kicsit szárazabb lehet a bőrünk, és ez igaz a lábunkra is. Kényeztessük lábfürdővel, illetve ha van (ha nincs érdemes beszerezni, mert nagyon jó) masszírozó, fürdő tálat. A lábfürdőbe csepegtethetünk citrom olajat, vagy eukaliptuszt, (Sunbreeze olajat használom), még a rozmaring tud jó lenni. Ezután masszírozzuk át a talpunkat, ezzel egész testünkre jó hatást gyakorolunk. Fahéj olajjal, vagy más természetes olajjal bekenhetjük, végül húzzunk rá egy jó vastag, meleg zoknit. A fahéj olaj kicsit melegebb érzést vált ki, főleg hideg végtagú hölgyeknek ajánlom. Bőrünk felpuhul, vérkeringésünk jobbá válik, és öröm lesz ilyen talpakon sétálni.

Kéz, és köröm ápolás:


Kezünket is érdemes meleg vízben, kamillás fürdőben áztatni egy kicsit. A köröm reszelése, és alakítása elvégzése után, használjunk valamilyen természetes olajat. (A fahéj csípni fog, tehát ezt nem ajánlom) A citrus olajok, extra szűz olívaolaj erre a célra tökéletes. Ha nagyon száraznak érezzük a kezünket, bőségesen kenjük be olajjal, és húzzunk rá kesztyűt. Erre megfelel a festéshez használt vékony nejlon kesztyű. (Ha Te már nem is festesz hajat, biztos van barátnő, aki igen, kérd el tőle festés után - tisztítva) A láb és kéz pakolásokat érdemes este végezni, hogy éjszaka tudjon regenerálódni, és éjszaka nem mi is pihenünk.

Körmeink erősebbek lesznek, ha rendszeresen fogyasztunk sárgarépa olajat. Eltűnnek a különböző foltok, a betöredezések, és gyorsabban nő ennek hatására.

Testápolás:

A Combokat, feneket, hasat (kritikus pontok) mindennap masszírozzuk meg alaposan. Lehet a reggeli mozgás után, vagy zuhanyzáskor, illetve az esti fürdőzésnél, mikor a nap végén kicsit több idő marad magunkra. Luffa szivaccsal, masszírozó kefével, masszírozó kesztyűvel, vagy géppel, erről már itt írtam.

A masszás után kenjük be alaposan fahéj olajjal, kicsit csípni fog, de így külső pakolásként is égetni fogja a zsírokat, és szebb, feszesebb lesz a bőrünk. Keverhetjük más olajjal is, úgy kevésbé érezzük csípős hatását.

Tisztálkodáshoz használjunk természetes szappanokat, én most a mannaszappant használom, és valódi esszenciát, élményt nyújt bőrömnek. Nem szárít, teljesen természetes összetevőket tartalmaz. Ezután kenjük be bőrünket természetes olajjal. Szintén a mannától használom a Mono de Tahiti olajat, ettől igazán csábító nőnek érezheted magad. Exkluzív illata van, olyan mint a vanília, (számomra) egyébként geránium, és érzéki tapintást nyújt a bőrnek. Kényeztessük magunkat! Azáltal hogy bemasszírozzuk testünket, oda figyelünk milyen természetes összetevőket használunk, ezzel is szeretgetjük önmagunkat.

Mellápolás:

Nem valami mellfeszesítő krémről fogok itt írni. Bármilyen természetes olaj, pl: extra szűz olíva olaj is megteszi! A lényeg, hogy rendszeren szakítsunk mellünk ápolására, vizsgálatára, és feszesítésére is időt! Egész nap szoros melltartóban fel van pushingolva. engedjük meg neki a szabad tartást, ezzel is feszesebbé válik. Amikor csak lehetőség van, ne használjunk melltartót, helyette topokat, olyanokat, melyek védik, de nem merevítik a tartását. Rendszeresen masszírozzuk körkörösen a melleinket. (Ezt ne bízzuk férfikézre, ők másként értelmezik a mell masszírozását : )

Arcápolás:


A természetes szappanok (pl:mannaszappan) tökéletesen tisztítják a bőrt. Ám vannak napok, mikor különösen szeretnénk kényeztetni magunkat, és szépek lenni.

A reggeli hideg vizes mosakodás jó hatással van a pórusokra, fokozza a vérkeringést. A hideg összehúzza, míg a meleg kitágítja azt.

Mielőtt pakolásokat végzünk, előtte jó alaposan hideg vízzel és luffa szivacs segítségével dörzsöljük át az arc és dekoltázs területét.

Uborka: szeleteljük fel vékony karikákra, és pakoljuk az arcunkra. (Fekve tegyük.) A zsíros bőrt mattosítja, a száraznak nedvességet ad. Égő, fáradt szemnek kitűnő frissítő! Nekem ez a kedvenc pakolásom. Még kisebb égési sérülésre is kifejti gyógyító hatását, mert hűsít.

Citrom: Ez a második leggyakrabban használt pakolásom. Egy fél citrommal (alapos megmosás után) dörzsöljük meg arcunkat. Enyhén nyomjunk a bőrfelületre levet is. Hagyjuk rajt 10-20 percig, és mossuk le. Enyhén összehúzza a bőrt, de hatásos tisztító ”tonikként” működik!

Méz: ez épp olyan sokoldalú, mint az uborka. Én arcra, dekoltázsra, és a hajamra szoktam kenni (tényleg igaz az a mondás, hogy „kend a hajadra” : ) fél órát állni hagyom és lemosom, illetve már így készülődök a fürdéshez. A mézes pakolást a citromos tisztítás után szoktam elvégezni. Ragyogóbb, selymesebb, tisztább lesz a bőröm tőle.

Kamilla: készítsünk kamilla virágból (egy evőkanálnyihoz 2-3 dl forró víz kell) gyógyteát, és inhaláljunk törölközővel lefedve, a kamilla tea fölött. A meleg hatására kitágulnak a pórusok, így a természetes vitaminokat, ásványi anyagokat is könnyebben be tudjuk juttatni a bőrön keresztül. Jól tisztítja a bőrt. Csak akkor csináld, ha bírod a meleget!

Aloe vera: Ha van ilyen növényed, vágj le belőle egy kis részt, és a zselével is bekenheted az arcodat. Tisztítja, felpuhítja. Citromlével, vagy uborka lével is összekeverheted ezt a természetes zselészerű anyagot, ami kifolyik az aloe virágból.

Sárgarépa: Lereszeljük, és kevés olívaolajjal összekeverjük. A-vitaminnal látjuk el bőrünket. Kicsit sárgásabb lesz tőle a bőr, napozás előtt segíthet a szebb barnulásban.

Paradicsom: Félbe vágott paradicsomot bedörzsölöd az arcbőrbe. Ezt ritkán teszem, (nagyon szeretem a paradicsomot – megenni : ) de nagyon jó, mert sok E-vitamint tartalmaz, ami véd a szabadgyökök, ráncosodás ellen.

Meggy: Tudom még nincs szezonja, de azért ide írom ezt is. (Csak friss gyümölcs jöhet szóba!) Látványosan feszesíti a bőrt! (Bizonyos kozmetikai ipar a meggyben található Aha szérumot használja fel a ránctalanító szereihez. Innen jött nekem is az ötlet.) Én a szemem környékét szoktam vele bekenni, (hát a látvány sem utolsó : ) , mintha indián harcos törzsből szabadultam volna…..hát ki tudja….honnan jöttem….: ) és utána szinte azonnal érezni és látni is a hatást! Szebb, feszesebb lesz a bőr! (Nyílván több éves ráncok, még ha azok boldogság ráncok is, nekem szinte csak az van- nem tűnnek el hipp-hopp, egy ”kezeléstől”, de a rendszeres pakolás enyhíti a fáradt, ráncos bőr megjelenését.)

Ha pedig eljön a gyümölcsök szezonja, bátran kenjük magunkra valamennyit, kísérletezzünk velük! Szinte minden gyümölcsben rengeteg vitamin található, a nap érlelte, tehát bőségesen viszünk fel napenergiát, és megfelelő nedvességgel látjuk el!

Arcpakolások után, gyengéden megmasszírozva kenjünk be természetes olajjal. Ez lehet extra szűz olívaolaj, vagy a Szaffina olaja, melyet egyszerűen elkészíthetünk.

Hajápolás:

Nekem nagyon nagy újdonság volt, hogy a mannaszappanokkal is tudok hajat mosni! Így nem kell külön beszereznem a sampont, a balzsamot, tusfürdőt, és egyéb dolgokat, és természetes összetevőkből készül! Hajmosás előtt mézzel bekenhetjük, ezzel is hidratáljuk. Hajmosás után ne dörzsöljük a vizes hajat, és ne akkor akarjuk kifésülni a gubancokat, ezt jobb hajmosás előtt, és ne rögtön hajszárítóval essük neki! Bugyoláljuk fel egy jó nedvszívó törülközőbe, (engem már láthattatok így, lásd: a varázstea kisfilmet : ) várjunk vele 5-10 percet, és utána szárítsuk meg. Ez jó a hajnak, mert a legtöbb nedvességet felszívja a törülköző, kevesebb ideig kell szárítani a hajat, és jó a gépnek is, mert tovább élhet a motorja.

Ezután hajunkat is bekenhetjük hajolajjal, vagy olívaolajjal. Csak keveset szabad, különben zsíros hatásúvá válik, és főleg a hajtöveknél masszírozzuk be alaposan. Jó tesz fejbőrünknek is az ujjainkkal való gyengéd masszázs, felpezsdíti a vérkeringést. Nyáron, a nagy hőségben kevés (pár csepp) eukaliptusz olajat is csepegtethetünk, akár a hajmosó vizünkhöz, akár a balzsamozó szertartásunkhoz.

Váljék egészségedre, szépségedre!

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük ez nagyon hasznos volt!

    Bizony szerintem is alap, ha valaki próbál egészségesen étkezni akkor kozmetikumként is csak természetes anyagokat használjon, hiszen ez is csak olyan ,mintha megennénk...

    Szappannal én is többször próbáltam hajat mosni, nekem nem jött be. Lehet rossz szappant próbáltam, majd még kísérletezek. A szódabikarbóna viszont bevált.

    Na fahéj olajat is kentem már magamra. Csak óvatosan, naggggyon csíp! Nem győztem lemosni. Biztos érdemes más olajokkal hígítani, akkor talán elviselhetőbb!

    VálaszTörlés
  2. Igen valóban csíp. Én Ligetszépe vagy Szőlőmag olajjal szoktam összekeverni, az utóbbi kifejezetten jó a bőr feszesítésére.

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!