Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. február 22., kedd

Töltött gomba



Csiperke gombából készítettem. Töltelék lehet burger, vagy más variáció is, mint amit én leírok.

A gombáról alapos megmosás után (zöldség-gyümölcsmosó) eltávolítjuk a vékony héját, és a törzsét. Én kicsit ki is kaparom a kalapját, így jobban megtudom tölteni.

A törzset, és a kikapart ”belét”, aprítógépben összedarálom petrezselyem zölddel, paprikával, vöröshagymával, paradicsommal, és kevés áztatott dióval. Ezt a masszát befűszerezem oregánóval, bazsalikommal, Himalája sóval, kevés fehér borssal, és vega-mixel.

Visszatöltjük a gombába, és tálalhatjuk, saláta ágyon, rizzsel, vagy éppen amivel szeretnénk.



Tipp:

Fűszerként pizza fűszerkeveréket is használhatunk hozzá, az egyszerűbb is.

A diótól markánsabb lesz, laktatóbb, de ez el is hagyható. Dió nélkül lágyabb, könnyebb ételt kapsz.

Egészségre gyakorolt hatása:

A gomba B, D- vitamint tartalmaz. A csiperke gomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, és foszfor forrás. Tartalmaz még C, B1-vitamint. Antioxidáns, rák megelőző hatású.

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C - vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

2 megjegyzés:

  1. Üdv!

    A rizs -nyilván - párolva adjuk hozzá. ? :))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsanna!

    A rizs is élő, nyers. Nem főzünk, vagy párolunk. Karfiolból készült. Lásd receptjét a rizsnél. ( keresőben is megtalálod jobb oldalt a blogon.

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!