Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2013. február 11., hétfő

Szív torta


Darált mandulát, összekevertem füge, és datolya lekvárral, és egy kevés karobporral. A masszát szív alakúra formáztam. Erre darált diót szórtam, és megkentem vastagon sárgabarack lekvárral. Újra darált dió hintés, majd tahinis szószt öntöttem rá, és megdíszítettem sárgabarack darabokkal.



Élő lekvárt úgy készítek, hogy az aszalt gyümölcsöket beáztatom legalább hat órára, és önmaga levével, illetve kevés tisztított vízzel turmixgépben pépesre darálom. Aki olvasta a Karácsonyi könyvemet, az találhatott jó pár lekvár receptet.





A tahinis szósz pedig őrölt szezámmag, és ízesítettem gyömbérrel, kevés citromlével, és sztíviával.

Tipp:

A magokat (dió, mandula) két éjszakát beáztatjuk, az enzimgátlók miatt, kiszárítjuk, és úgy daráljuk le! Azt tapasztalom, hogy az első este után, ha kicserélem a vizet, még tisztább, finomabb magot kapunk.


Aszalt gyümölcsöknél alaposan vegyük szemügyre a csomagolást, nem-e kandírozott? Ha kimértet vásárolnunk a piacon, akkor pedig biztosítsuk magunkat a termék tisztaságáról! Kérdezzünk rá az eladótól!

Egészségre gyakorolt hatása:

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet.

A füge jót tesz a bél mozgásnak, így székrekedéskor kiváló, erősíti az immunrendszert.

A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.

A mandula tartalmaz: B1, B2, B6, E-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket. Csökkenti a szív, és érrendszeri megbetegedéseket.

A sárgabarack A és C-vitamin tartalma jelentős. Pár szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin szükségletünket. Kálium, kálcium, foszfor ami jelentősen megtalálható benne. Rákellenes hatású. Méregtelenítő, tisztítja a májat. Javítja a látást.

A szezámmag tartalmaz E, B1 vitamint, kálciumot, rezet, mangánt, vasat, foszfort, cinket. Kiváló fehérje és rostforrás!

A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.


A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A gyömbér vértisztító, hányinger, és szédülés ellen gyógyír.



Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

2 megjegyzés:

  1. Őrület!

    Ha ezek a torták nem ízletesek, akkor .., de azt nem is hiszem el!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomak! A férjem olyan hamar befalja őket, hogy észbe se kapok! Ez valahol nagyon jó érzés, mert minősíti a "szakácsot".

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!