Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. január 12., szerda

Sok fehérje – dagadó izmok???


Nők körében gyakori beszédtéma a fogyókúra, egészség, fittség, szépség, ám férfiak körében nem igazán szokványos ilyen témákat felvetni.

Vajon miért? A férfiakat nem érdekli ez a téma?

Pedig nem egy férfi ismerősöm van, aki fogyni szeretne, nem egy férfi van a világban, aki erős és fitt kívánna lenni, hiszen a nők szívét is egy egészséges, erőt és energiát sugárzó külsővel könnyebb rabul ejteni.

Ám az egészség helyett valami egészen másra fordítódik sokszor a figyelem. Arra, hogy minél muszklisabb, bodysabb legyen valaki. Felfújt izmok, kidülledő erek, erőhajsza … ha neked is ez a férfiideálod, akkor ideje, hogy megállj egy pillanatra, és újra gondold az egészet.

Belegondoltál-e már abba, hogy a bolti „erősebb” fehérjeporok, tele adalékanyagokkal nem az egészségedet szolgálják? Belegondoltál-e abba, hogy nem kell ahhoz dagadó izmokkal rendelkezned, hogy jól nézzél ki? Gondolnád, hogy a nőknek a kisebb izmok, a szeretet és a figyelmesség többet jelent egy két lábon járó férfi izombombázónál?

Tehát, ha szívem szerint súghatnék neked, ne az legyen az első, hogy méretes izmokkal rendelkezz, mert van annál sokkal fontosabb is.

Például az egészséged.

Tudom, a média kicsit túlkiabálja a fehérje-témát. Azt, hogy mindenkinek, főleg a férfiaknak meg kell adni a kellő mennyiségű fehérjét, hogy az izmok épüljenek és regenerálódni tudjanak. Ezért a piac rengeteg fehérjekészítményt dob a boltok polcára, ember legyen a talpán, aki ki tudná közülük választani a megfelelőt.

Ám, ha kicsit utána olvasol több helyen a fehérje-témának, rájössz, hogy valóban, fehérjére szükség van, ámde korántsem olyan irdatlan mennyiségben, mint amilyent az élelmiszeripar sugall.

A mai embernek nem a fehérjehiánytól kellene rettegnie, hanem a fehérjetöbblettől!!! A mai ember rengeteg húst, sajtot, tejterméket, tojást fogyaszt, ami nemhogy kevés, de már magában is sok. Felesleges erre még plusz fehérjét, fehérjeport fogyasztani, főleg ismeretlen és nem megbízható márka fajtából. A nagy mennyiségű fehérjefogyasztás ugyanis rendkívül savasító hatással van a szervezetre. Az elsavasodás pedig mint tudjuk, felelős talán a legtöbb betegség kialakulásáért. Az állati fehérje lebontásakor rengeteg savas bomlástermék keletkezik a szervezetben.

Voltak már fehérjeminimumra vonatkozó kísérletek is, aminek eredményeit sajnos nem verték olyan nagydobra, mint a valódi igazság ellenoldalát, amit még ma is igaznak hiszünk (ezen vizsgálatok szerint megfelelő (változatos növényi) étrend mellett akár 25-30 gramm is elegendő lehet, Hindhede (dán orvos, akinek a neve ugyan nem maradt fenn, pedig már a maga korában is újfajta okos nézeteket vallott) szerint pedig az általánosan elfogadott 180 gramm helyett 60 gramm is elegendő.)

(Sőt, zárójelben jegyzem meg, hogy a bantuk nehéz fizikai munka mellett kb. 1 gramm/testsúlykilogramm fehérjét fogyasztanak, amely szinte kizárólag növényi eredetű. Ugyanakkor fehérjehiány nem tapasztalható náluk.)

Véleményem szerint az is helytelen nézet, hogy a fehérjéket elsősorban állati eredetű termékekből kellene pótolnunk, mivel azok teljes értékűek (azaz minden esszenciális aminosav megtalálható bennük.) Ugyanezt a hatást tudod elérni akkor, tehát ugyanúgy teljes értékű fehérjékhez tudsz jutni növényi eredetű forrásokból úgy, hogy komplettálod a növényi fehérjeforrásokat, tehát együtt fogyasztasz különféle aminosavakat tartalmazó növényeket, így amelyik aminosav az egyikből hiányzik, a másik növényben megtalálható. Együttes fogyasztásukkor pedig teljes értékű fehérjeforrásokhoz jutsz.

Sőt, hogy beleszőjem a történetbe a nyers vegán életmódot is – tudtad, hogy zöld leveles zöldségek (maguk a zöld levelei) elsőrangú növényi fehérjeforrások?

Fizikai teljesítményed, életenergiád is nagyobb lesz, ha minél több élő zöldség- és gyümölcsfélét fogyasztasz.

A világ legtovább élő népei (köztük természetesen férfiak is: abházok, vilcabambaiak … stb.) remekül megvannak vegetáriánus étrend mellett és kitűnő fizikai erőnek örvendenek. Olyannak, amit a mai kor embere is megirigyelhetne.

És ezt a tényt tudva helytelenné válik az a nézet is, hogy a férfierő csakis állati eredetű alapanyagokból származhat.

Példának és példaképnek említeném Tim Van Ordent (www.runningraw.com), a nyersevő vegán férfit, aki kimagasló sport teljesítményével múlja felül mindenevő társait. Ha ránézel, látod: nem rendelkezik felfújt izmokkal, mégis, ami van, az acél izom, zsírréteg nélkül. Az erő, energia árad minden porcikájából.

2004-től nyersevő, a zöld turmixok a kedvencei közé tartoznak.

Ha feltenné nekem valaki azt a kérdést, hogy milyen egy igazi modern értelemben vett fitt férfi, én ezt a választ adnám, hogy: aki számára megfelelő mennyiségű testmozgással és tudatos és mértékletes (lehetőleg elsősorban növényi eredetű) étrenddel ügyel önmaga (és ezáltal a felnövekvő nemzedék) egészségére is. Friss növényi eredetű táplálékból nyeri energiáját, és lelki élete is rendezett, harmóniában él önmagával és környezetével (boldog, szeretet veszi körül, szereti önmagát). Betartja az egészséges életmód írott és íratlan (de semmiképpen sem téves) szabályait.

A cikk szerzője: Winklerné Vámosi Nóra

Honlap: www.fittnok.hu – ahol nemcsak fitt nők, hanem fitt férfiak is megfordulnak :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!