Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. január 6., csütörtök

Bableves


Adzuki bab csírából készítettem, és az íze, valóban az igazi bab levesét adta vissza.

Sárgarépát, kevés zellert, és zöldjét, vöröshagymát, fokhagymát, és a csíráztatott adzuki babot turmixgépben tisztított vízzel összedaráljuk. Olívaolajjal, fűszerpaprikával, vegamixxel, fekete, vagy fehér borssal, Himalája sóval ízesítettem.

Tipp:

Hagyd a legvégére a turmixolásnál az adzuki babot, így jobban érezni fogd! Sőt, tálalásnál a levesbe „betétként” egész csírákat is tehetsz bele.

Kipróbálhatod más babfélével is, (pl: mungóbab) nekem az azuki bab adta vissza az igazi bableves ízét.

Kevés petrezselyemzöldet is tehetsz bele, de a zeller zöld a legjobb.

Elkészítheted, csak zöldségek levével is, akkor kevesebb rostot tartalmaz, (bár ez nem mellékesen fontos lenne a bélrendszer számára, de ezt a rostot külön elkészítheted pl: burgernek) és így még levesesebb állagot nyersz ki.

Kályhára, radiátorra helyezve kicsit felmelegítve, igazi téli leves válik belőle.

Csíra lévén nagyon laktató!

Egészségre gyakorolt hatása:

Adzuki bab: Jó minőségű fehérje, kiváló vas és C-vitamin forrás.

Csírákról bővebben.

A sárgarépa jelentős béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A- vitaminná alakít, mely erősíti a szemet, immunrendszert, nyálkahártyát. antioxidáns, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában. Megakadályozza a puffadást, és székrekedést. (Mellesleg segít a barnulásban is!)

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, C - vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

A zellerben C-vitamin, nátrium, kálcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium található benne. Erős vízhajtó hatású, serkenti a vesét, vértisztító, és serkenti a nemi vágyat.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P - vitamin, valamint folsav. A C - vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.

2 megjegyzés:

  1. Szia Szaffina!
    Szeretném megkérdezni,a hüvelyesek csíráját lehet nyersen fogyasztani? Olvastam valahol hogy nem ajánlott!
    Épp van csírázva mungó babom,s kerestem valami receptet,hogyan fogyaszthatnám el,mert más csírákkal ellentétben ennek nem jó az íze.
    De lehet hogy így levesként ehető lesz!
    Remélem! :)

    Köszönöm! Heni

    VálaszTörlés
  2. Kedves Heni!

    Már hogyne lehetne enni? Nagyon finom az adzuki bab, és a mungó bab is, bár nekem is az előző a kedvencem!

    A levest én adzuki babbal készítettem. Ha számodra kellemetlen a mungó bab, tanácsolnám, hogy válts adzuki babra.
    Illetve készíts belőle csíragombócot,( ez is megtalálható a receptek között) úgy biztosan finom lesz, hiszen a fűszerek pikáns ízt adnak neki.

    Nekem sem mindig egyformán sikerülnek a csíráim, ezért több tényezőt is érdemes megvizsgálni a kellemetlen íz miatt. Nem áztattad el túl, a mag minősége, ( én csak Biorganikosat választok, lásd oldalt)milyen a Te energiád, mert bizony ez nagyon sokat számít!

    Próbáld ki a lencsét is! És még más magokat!

    Üdv: Szaffina

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!