Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. december 1., szerda

Szépséghét nem csak nőknek!

Közelednek a karácsonyi ünnepek, lélekben és testben is elkezdünk készülődni, ez a legszebb ünnepünk az évben és szeretnénk ha minden, mi magunk is ünnepi fényben ragyognánk.

Hogyan készüljünk fel az ünnepekre, természetes, natúr, házi készítésű krémekkel? Hogyan férjünk bele karácsonyra az estélyi ruhánkba? Hogyan végezzünk mindennel, időben?


Fogadjátok sok szeretettel Kálmán Judit receptjét.

Mindenki zöldülésére és örömére: Körömvirágkrém házilag

Üdvözöllek téged, kedves olvasó!

A kezemet nyújtom, a tenyeremben pedig egy kicsiny tégelynyi házilag kevert regenerálókrém lapul, valamint egy recept, hogy mától kezdve Te is elkészíthesd otthon magadnak, és a családodnak, a barátaid számára a külön bejáratú, praktikus csuporba tölthető, abszolút natúr kencéidet!

Egy rövidke kitekintést engedj meg a recept közlése előtt.

Születésileg kijutott nekem egy enyhe fokú bőrérzékenység, ami miatt egy ideje tisztes távolságból figyelem a háztartási vegyszereket. Azután elkezdett zavarni a krémek és egyéb kozmetikumok műszaga és szintetikus utóérzetük a bőrön, és elképesztett a tény, hogy alapanyaguk a legtöbb esetben valamiféle kőolajszármazék, némi parfümmel, glicerinnel, alkohollal és egy rakás egyéb titokzatos izével dúsítva.

Több sem kellett, utánanéztem a lehetséges alapanyagok listájának itt:


Hát megijedtem, de nagyon. Először csak elhagytam a jól megszokott kellékeket, testápoló helyett natur olívaolajjal kenőczködtem, ahogyan az üvegből kijött, és dezodor helyett citronella illóolajjal működtem, szintén az előbbi nagyon bonyolult módon. (:

Kitartóan folytattam a kutakodást, őszintén szólva egyre reménytelenebb hangulatban. Mi a tücsköt tegyek?



Egy ponton megelégeltem a károsanyagok után való nyomozást, és úgy döntöttem, jobban járok, ha azzal az energiával elkezdem gyártani magamnak a saját krémjeimet, szappanjaimat, ahonnan már csak egy kisebb ugrás a házi fogpaszta, dezodor és a többi kencefice előállítása.
Nem is annyira bonyolult!!!

Bevezetésképpen a natur vegykonyhába, hogy lássátok, mennyire nem nagy boszorkányság egy alapkrém elkészítése, közlök a kedves olvasó részére egy remek kencereceptet.
Mondanom sem kell, kifejezetten a téli hónapokra.

Ez a krém kiváló a berepedezett, kiszáradt, kifújt, vörös, vagy érzékeny bőr ápolására, valamennyi összetevője regeneráló, hidratáló, tápláló hatású.

Használható az egész testünkön, zsíros állaga miatt kézkrémnek válhat be a legjobban. Bár, ha problémás a bőröd, éjszakára akár arcra is vékonyan felhordható, célzottan a te igényeidre választott illóolajjal elkészítve persze.



A krém egyik fontos hatóanyaga, a körömvirág, gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló, sebgyógyító, hámképző tulajdonságainál fogva régóta kedvelt gyógynövény a népi gyógyászatban, és a modern füveséletben is.

A kicsiny, napsárga színben tündöklő virágfejek hatóerejét felfekvés okozta sebek gyógyítására ősidők óta alkalmazzák.

Körömvirág (Calendula Officinalis)
Körömvirágmező. Ugye milyen gyönyörű látvány?

Lássuk hát a házi levendulás körömvirágkrém elkészítésének fortélyait:

Az alapanyagok

* 30 g szárított, vagy 60 g friss körömvirág (bio- és naturboltok, herbáriák)

* 2 dl extra szűz olívaolaj (bioboltok, nagyobb áruházak)

Fentiekből készül a krém alapolaja. Természetesen a boltokban készen is megveheted a körömvirágolajat.

* 3-5 g méhviasz (piacon áruló méhészetek általában árulnak tömbösített fedelezettnek nevezett -ez a jó kozmetikai célra - méhviaszt)

* 2-4 g kakaóvaj (gyógyszertárakban keresd! Meg kell találni a helyet, ahol szívesen és frisset adnak...)

* 5-10 csepp jojobaolaj (bio- és naturboltok)

* 3-4 csepp illóolaj, ebben a receptben levendula (bio és naturboltok)

A krém elkészítése

1. Ha magunk szeretnénk elkészíteni a körömvirágolajat, tegyük a körömvirágot egy jól záródó üvegbe (a befőttesüveg kiválóan megteszi), öntsük rá az olajat, és három hétig tartsuk napos, langyos helyen. Naponta rázzuk át az üveg tartalmát. Télen konvektorra, vagy épp bugyogó vízzel teli fazékba is tehetjük a készítményt, így három óra alatt kioldódik a hatóanyag, de tény, hogy a napon, hosszan érlelt verzió az igazi.
A keletkező olajat szűrjük át gézen, és töltsük kifőzött kis üvegbe. Dátumozzuk fel, tegyük hűtőbe.


Ilyen szép, mézsárga olajhoz jutunk majd!

1. A körömvirágolajat és a szilárd összetevőket vízfürdőben óvatosan összeolvasztjuk, majd hozzácsepegtetjük az illóolajakat, kis tégelybe töltjük (kb. 50ml-es kiürült krémes, vagy gyógyszertári tégely kitűnő lesz a célra), és hűlésig kevergetjük.Ekkor a krém opálos , a kanálon megszilárduló formát ölt.

Ha idáig jutottunk, zárjuk le a tégelyt, dátumozzuk, és KÉSZ! (:


Ha keményebb állagú krémet szeretnénk, tegyünk bele többet a méhviaszból, lágyabb kenőcsbe elegendő a 3 grammnyi mennyiség.

Tipp:

A levendulaolaj önmagában is gyógyír a bajban! Ha a konyhában kisebb égési baleset történik két bejgli sütése közben, cseppents az üvegből közvetlenül a kezedre egy csepp levendula illóolajat. Fájdalomcsillapító és regeneráló hatásánál fogva megelőzheted a megsebzett bőr felhólyagzását és a seb kialakulását!



A szárított levendulavirág forrázata nagyon finom tea is egyben! Nyugtató hatású, ezért álmatlanság esetén is segíthet egy csésze mézzel ízesített levendulatea!


levendula (Lavandula angustifolia) ültetvény

És itt a házi készítésű körömvirágkrém és körömvirágszappan, Jucus konyhájából:


Köszönet a HUMUSZ önkéntes munkatársainak, Fekete Erikának és Hajdu Krisztinek, akik e receptet megosztották a nagyközönséggel:

És nem utolsósorban köszönettel tartozom Szaffinának: http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com is, aki meghívta Florindakonyha receptjét az ő multiverzális fűszerkonyha birodalmába! Köszönöm Szaffina! (:

Szeretettel búcsúzom a kedves olvasótól és sok sikert kívánok az első, és valamennyi későbbi kísérleteihez. A következő cikkben beszámolok a fenti krém összetevőiről, melyek egyúttal alap alkatrészei is a natur vegykonyhának.

Emellett megosztok veletek a jövő héten egy újabb meglepetés keveréket, amelyet leginkább a fürdőben használhattok, tele jótékony gyógyhatással testnek és léleknek!

Legyen szép decemberetek, békés adventi készülődést és boldog karácsonyt kívánok!

Kálmán Judit (Jucus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!