Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. november 23., kedd

Szezámmagos saláta


A szezámmagról szinte mindig eszembe jut Ali Baba és a negyven rabló meséje. Ali Baba testvére is szeretné megkaparintani a barlangban lévő teméntelen sok aranyat, ám mikor bezáródik a barlang bejárata, és ő kijönne, elfelejti a jelszót, mellyel kinyílna a barlang. Pedig Ali Baba még szezámmagos kenyérfélét is adott neki, de ő azt is felfalta…. így sehogy sem jutott eszébe a jelszó: „Szezám tárulj!”…………….. Bizony, ez az életébe került!

Reméljük, a kedves olvasóink nem felejtik el a szezámmagot használni, főleg a hideg időszakban. Erősíti a csontokat, magas kálcium tartalma révén, és melegítő hatása is van. Bővebben az egészségre gyakorolt hatásnál olvashatsz. Készíthetünk belőle salátát, narancsos öntetet, (utóbbit Gittától vettem.) tejfölt, majonézt, vagy csak úgy eleszegethetjük. Érdemes ezt is beáztatni egy-két órára, felhasználás előtt.

Hozzávalók:

Salátalevél, uborka, sárgapaprika, vöröshagyma, vagy újhagyma, petrezselyemzöld, szezámmag, olívaolaj, Himalája só, kevés szerecsendió.

Törekedtem a minél zöldebb árnyalatra. Ezért nem használtam paradicsomot, sem lilahagymát, sem pritamin paprikát. Persze nincsenek szabályok, azokat Te magad alakítod az életedben!

Egészségre gyakorolt hatása:

A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaz. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

Uborka
gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas víztartalmú, segíti a vese működést.

Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Szezámmag
(beáztatva): Rengeteg ásványi anyagot, fehérjét, rostot és vitamint tartalmaz ráadásul a kalciumtartalma is nagyon magas. Megtalálható benne a magnézium, foszfor, réz, vas, B1 és E vitamin. Jó magas vérnyomásra és segít a májnak a méreganyagok feldolgozásában.

Olívaolaj: antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

A szerecsendió erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!