Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. szeptember 9., csütörtök

Töltött paradicsom

Hű, ez nagyon finom, ezt ki kell próbálnotok!

Hozzávalók: paradicsom, 1 csésze sárgarépa,1 csésze áztatott dió, vöröshagyma, fokhagyma.

Fűszerek: pirospaprika, fehérbors, tengeri só, majoránna, oregánó, vagy pizza fűszerkeverék.

Burgert készítünk: minden összetevőt a paradicsomon kívül aprító gépben összedaráljuk, addig, amíg egy krémes állagot nem kapunk. Befűszerezzük.

A paradicsomokat félbevágjuk, kikaparjuk óvatosan a belsejét, villával összetörjük, és összekeverjük a burgerrel. Ezt a tölteléket beletöltjük a kivájt paradicsomba, és csírás, saláta ágyon tálaljuk.

Tipp:

Ha nincs aprító géped, készítsd el turmixban, lehetőleg két részletben, kevés vízzel, és ahhoz, hogy egy összeálló krémet kapj, keverj hozzá ledarált lenmagot. Ez jót tesz a bélmozgásnak is!

Amennyiben aprítógépben végzed a műveletet, érdemes külön leaprítani a sárgarépát, diót, hagymát. Így biztos a siker!

Ha a burgerből hiányzik még egy kis fokhagyma, de már nem akarsz aprítani, (kész már a krém) adj hozzá fokhagyma granulátum fűszert (csipetnyit!)

A majorannával óvatosan!

Ha még pikánsabbá szeretnéd tenni, keverj hozzá csipetnyi szerecsendiót.

Ha a krémet (burgert) állni hagyod a hűtőben, lefedve pár órát, jobban összeérnek az ízek.

A paradicsomokat kétféleképpen vághatod. Lehet úgy is, hogy kalapot vágsz, és egy nagyobb belsőt kapsz, vagy egyszerűen hosszában szétvágod, így nem lesz kalapja, de szerintem mutatósabb, egyszerűbb, mindkét felet bőségesen megtudod tölteni (a kalaposat annyira nem) és mivel nagyon laktató, egyszerűbb feleket választani, mint egy egészet félig a tányéron hagyni!

Nem feltétlen szükséges szép, formás paradicsom. Nyilván vendégek előtt figyelsz erre, de akár pici koktél paradicsomból is elkészítheted! Több vele a munka, de nagyon édes kis falatkákat tudsz varázsolni!

Ha a kertben vannak szétesett paradicsomok , amiket nem tudsz betölteni, használd fel a belsejét a töltelékbe.

Ha a paradicsomok túl levesesek, akkor egyszerűen szűrd át, így kapsz friss paradicsomlevet (Hm…. fináncsi) és a megmaradt paradicsomhúst tedd a burgerbe.

Pizza fűszerkeverék alatt a csak természetes alapanyagokból készült, szárított fűszert értem. Oregánó, bazsalikom, rozmaring, zsálya, vöröshagyma, fokhagyma, bors.

Csírából egy keveréket választottam: retek, káposzta, lucerna. (A csíráztatásról külön fogok írni)

Tálalásnál a salátalevelekre locsoltam egy kevés olíva olajat.

A sima burgert (ami nem paradicsomos, és oregános) kenheted uborkára, cukkinire, vagy tölthetsz vele paprikát, salátát.

Egészségre gyakorolt hatása:

A sárgarépa jelentős béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A- vitaminná alakít, mely erősíti a szemet, immunrendszert, nyálkahártyát. antioxidáns, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában. Megakadályozza a puffadást, és székrekedést. (Mellesleg segít a barnulásban is!)

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Ahogy arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot. Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.

A paradicsom magas C vitmain tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, Cvitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

Az oregánó, más néven szurokfű, az olasz konyha meghatározó fűszere. Levelei erősen antiszeptikus anyagot tartalmaznak, mely gyulladáscsökkentő. Íze hasonló a majoránnához, de jóval erősebb, ezért fűszerezésnél óvatosan! Jól összeillik a paradicsomos ételekkel. Forrázata jó idegnyugtató, fejfájás és köhögés csillapító.

A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.
A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaznak. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!