Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. szeptember 21., kedd

Paradicsomos káposzta

Ki ne emlékezne a „jó kis marhahúsos”, hagyományosan elkészített paradicsomos káposztára? De mivel húsos is és főtt is, így sokáig mellőztük ezt az ételt.

Na, most sem tértünk vissza, mielőtt anyáink felsóhajtanának, nem. Elkészítettem az első vegán változatát. Sikert aratott a szombati potlukon, aminek nagyon örültem, sőt meglepett, mert erre nem számítottam. Egyszerű, gyors, díszítést nagyon nem igényel és aki szereti a paradicsomot és a káposztát is, az nem fog csalódni ebben sem!

Az élő vegán változatban sokkal jobban kiérződnek az ízek, itt valóban paradicsomos káposztát eszünk, nem valami paradicsomsűrítménnyel és ízfokozókkal, és cukorral felturbózott, agyonfőzött, döglött ételt.

Lássunk is hozzá! (Két fős adaggal számolva)

Összetevők:

5 szem paradicsom, 1 kisebb cikk fejes káposzta, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanálnyi édesítő (agavé szirup, sztívia), kevés tengeri vagy himalája só, 1-2 kiskanálnyi fűszerpaprika (ezt a Te szájízedre bízom mennyit), 2-3 evőkanálnyi olívaolaj.

A fejes káposztát vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomokat felkockázzuk és a többi összetevővel együtt leturmixoljuk. Nem kell hozzá víz! A paradicsom bőven tartalmaz vizet. Ízesítésnél olívaolajat is rakjunk bele, az jobban kiemeli a paradicsom ízét.

Egészségre gyakorolt hatása:

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, Cvitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

A paprikában jelentős a C vitamin, P vitamint is tartalmaz, és megtalálható benne az A vitamin provitaminjai: alfa –és béta karotin, kriptoxantin. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó.


Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.

A szirupok jó helyettesítői a cukornak, méznek. 

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!