Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. szeptember 16., csütörtök

Csalamádé

Megérkezett hozzánk az ősz. Ilyenkor a melegebb, fűtő ételeket kívánjuk jobban. Noha egy saláta, és a nyers zöldségek hűtőek, de a melegítő fűszerekkel kompenzálhatjuk őket! Attól még lúgosítóak maradnak!

Gyermekként, és később is imádtam, amikor anyukám csalamádét készített! Ez nagyon hiányzott, mindkettőnknek. Kipróbáltam vegán változatban is, és Isteni finom! Most hogy beállt az ősz sok káposztát eszünk, ezért mostanában ilyen receptekkel fogok szolgálni. És persze a finom édességek sem maradhatnak el!

Az erjesztés folyamata alatt jótékony baktériumok szabadulnak fel, melyek hozzá járulnak az egészséges bélflórához, segítik a bél működését. A legjobb jótékony hatású a savanyú káposzta. Azért ne essünk túlzásba ezekkel az ételekkel szemben sem! Továbbá, akik gomba, vagy bakteriális fertőzésben vannak jelenleg, azoknak nem ajánlott a fogyasztása. (Forrás: Brian R. Clement: Élő ételek az egészségért)

Ez egy igazi gyógyító vitamin bomba!

Elkészítés:

Fejes káposztát vékony csíkokra szeleteljük, vékony karikára vágott paprikát, uborkát, és vöröshagymát adunk hozzá. Jól zárható edénybe töltjük. Leöntjük citromos vízzel. Fűszerezzük: fehérbors, vagy feketebors, babérlevél, só, kömény. Lezárjuk, és 2-3 napra hűtőbe tesszük. Naponta egyszer legalább keverjük meg.

Tipp:

A káposztát én késsel szoktam szeletelni, úgy sokkal szebb.

Színesebbé és egészségesebbé teheted, ha színesebb, narancssárgás paprikát vágsz bele. Tudtad, hogy minél színesebb a paprika, annál több benne a vitamin?

Annyi citromot tegyünk bele, ami megadja neki a savanykás ízét. Ez nyilván attól függ, mekkora adagot készítesz!

Nem érdemes, sőt, ne is rakj el télire! Ez frissen jó! Roppant egyszerű, így bármikor készíthetsz ilyen finomságot!

Fehérbors annyival jobb, mint a fekete, hogy nem irritálja a gyomrot. De kipróbálhatod a borsika füvet is.

Egészségre gyakorolt hatása:

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas víztartalmú, segíti a vese működést.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P–vitamin, valamint folsav. A C-vitamin tartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A kömény enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. Görcsoldó hatású, az emésztés sima izmaira hat. Menstruációs, klimaxos problémáknál érdemes kipróbálni. Prosztatarák kezelésére is alkalmazható. Bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van.

A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.

A babérlevél étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!