Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. július 5., hétfő

Banán torta


Hozzávalók:

egy csésze mandula
egy csésze datolya
füge-mazsola keveréke
2 db banán
karobpor
szirup vagy méz


Torta alap:


A torta alapját mandulával készítem. Az áztatott mandulát, áztatott aszalt gyümölcsökkel összedaráljuk, aprító gépben.


A torta alap egy részét elrendezzük a tányéron, erre kenjük a banánkrémet, ami nagyon egyszerűen készül:



Szétnyomkodunk egy banánt villával, és újra egy rész tortalap. A tortát bekenjük csokoládé krémmel, és banán szeletekkel díszítjük. Egy szívecskés formát vágtam a közepébe, szeretettel ajánlom Neked is.


Csokoládékrém:

Karobpor, méz, és kevés tisztított víz kikeverve. (Ehhez nem teszek tahinit, mint a csokoládé tortába.)

Tipp:

A torta alapba is lehet tenni mézet, bár szerintem fölösleges, mert a mazsola méz édes!

Egy kevés tengeri sót ha rakunk a torta alaphoz, és a csokoládé krémhez is, akkor jobban kijön az édes íz! (Ezt anyukámtól tudom, először le is döbbentem, de hát így működik a harmónia!)

Én a csokoládé krémhez rakok holland kakaó port is.

A torta alapot lehet turmixgéppel is készíteni, ebben az esetben lazább állagot kapunk, (turmix géphez kevés víz is kell) ezért hozzá lehet keverni zabkorpát, hogy összeálljon. Más íze lesz a tortánknak, nagyobb lesz, laktatóbb.

Aprító géppel (itt nem kell hozzá zabkorpa) jobban kijönnek az ízek, ebben az esetben viszont kisebb tortánk lesz. Aki, nagyon édes szájú, az így készítse el! Ebben az esetben két csészényi adaggal kell számolni.

A magokat mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak! Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.

Egészségre gyakorolt hatása:

A banánban kétszer annyi energia van, mint a többi gyümölcsben, pl: alma, körte, narancs. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, (a magnézium, és a kálium jó hatással vannak a vérnyomásra) kalciumot, cinket, és szelént. Magas a szénhidráttartalma, de ettől nyugodtan lehet fogyasztani! A, B, C, E, B6, vitamint tartalmaz. Nem hasonlítható össze a hagyományos ételek szénhidráttartalmával, melyek csak rakódnak a belekben. A banán nyugtató hatású, (menstruáció idején érdemes kipróbálni) ugyan akkor szexuális vágyfokozó szer is, hát hogyan lehet egyszerre nyugodt is tőle az ember, és tüzes is, mindenki próbálja ki, milyen hatást gyakorolt rá a banán!

A füge jót tesz a bél mozgásnak, így székrekedéskor kiváló, erősíti az immunrendszert.

A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

A mandula tartalmaz: B1, B2, B6, E-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket. Csökkenti a szív, és érrendszeri megbetegedéseket.

A kakaó vérnyomás csökkentő, és antioxidáns! Ám vigyázzunk vele, mert nagyobb mennyiségben dugítja a beleket! Minél tisztább a kakaópor tartalom, minél magasabb arányban tartalmaz kakaót, annál jobb és annál több flavonoid található benne. Cink, réz, króm,kálium, kálcium, magnézium, foszfor, folsav, és B2 vitamin található még a kakaóban.

A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.

A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.

A méz, A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 vitamint tartalmaz, ásványi anyagokban is gazdag, vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium. Antioxidáns. Gyomorfekély, nyombélfekély, gyulladásos megbetegedések esetén érdemes a méz antimikrobiális hatására kiemelt figyelmet fordítani! Csökkenti a depressziót (különösen a hársméz, mely elismert idegcsillapító és fertőtlenítő hatású). Fokozza a teljesítő képességet. Együnk mézet, de ne sokat, és ne túl gyakran!

Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lé működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!